Megjelent: 13 éve

Könnyebben települhetnek külföldre a hazai cégek

Az Európai Bizottság állásfoglalása szerint egyszerűbben vándorolhatnak a hazai cégek külföldre, elmenekülve az egyre szorosabb hazai adóprés és a túlbonyolított bürokratikus eljárások elől. A magyar jogrendszer azonban egyelőre csak korlátozott mértékben ad erre lehetőséget - cikkezik a Magyar Hírlap.

A napokban kapta meg a Cartesio Bt. azt a brüsszeli állásfoglalást, amelyik megkönnyítheti székhelyének áttelepítését más uniós tagországba. A magyar cég úgy szeretné Bajáról áthelyezni székhelyét egy olaszországi városba, hogy erről egyszerű határozatot hoz a taggyűlés. Vagyis anélkül hogy előbb itthon megszűnne, elszámolna az adóhatósággal, majd az olasz törvények szerint ott újjáalakulna.

Az igazságügyi minisztérium szerint a magyar jog viszont csak az utóbbi változatra ad lehetőséget. Az Európai Bizottság napokban megszületett állásfoglalása szerint azonban a Cartesiónak van igaza. Az uniós jogszabályok ugyanis a cégeknek is engedélyezik a szabad letelepedés jogát, vagyis, hogy bármely tagállamba áthelyezhetik székhelyüket. A bizottság szerint ez akkor is így van, ha a magyar rendelkezések ellentétesek az uniós jogszabállyal. Az uniós jog pedig csatlakozásunk óta elsőbbséget élvez.

Metzinger Péter, a Cartesio Bt. jogi képviselője szerint, ha az Európai Bíróság a bizottsággal összhangban foglal állást, akkor annak jelentős költségvetési hatásai is lehetnek. A magyar cégek ugyanis sokkal egyszerűbben települhetnek külföldre, és ennek következtében fő szabályként ott is fognak adózni.

A Cartesio Bt. tavaly fordult székhely-áthelyezési kérésével a Bács-Kiskun Megyei Bírósághoz, de az megtagadta. A bt. ez után megtámadta a végzést, míg végül a Szegedi Ítélőtábla előzetes döntéshozatali kérelemmel fordult az Európai Bírósághoz. Az uniós testület várhatóan még ebben az évben dönt a kérdésben - írja a Magyar Hírlap.

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter