Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Korkedvezményes nyugdíj helyett munkaidő-kedvezmény?

A parlament keddi ülésén elhangzott, megszűnik a korkedvezményes nyugdíj, de gondolkodik a kormány, hogy akár munkaidő-kedvezménnyel, akár osztott vagy könnyített munkakörrel segítsenek bizonyos munkakörök esetében.

Az LMP a korkedvezményes nyugdíj rendszerének megszüntetését bírálta

Szél Bernadett LMP-s képviselő arról kérdezte a kabinetet, hogy - korábbi ígéretüknek megfelelően - kialakították-e a korkedvezményes nyugdíj rendszerének felülvizsgálatát. Hangsúlyozta, az érintett emberek az egészségükkel fizetnek a munkájukért.

Czomba Sándor NGM-államtitkár válaszában kijelentette: a kormány álláspontja az, hogy az intézményesített korkedvezményes nyugdíj rendszerét nem kívánja fenntartani, de bizonyos érintett munkakörök dolgozói esetében szerinte érdemes azon gondolkodni, hogy akár munkaidő-kedvezménnyel, akár osztott vagy könnyített munkakörrel segítsék őket.

MSZP: alkotmányellenes a szabadság számítása

A kérdések sorát nyitó Gúr Nándor (MSZP) úgy fogalmazott: az ombudsmani jelentés alapján alkotmányellenesnek mondható az éves rendes szabadság számítása a jelenleg hatályos Munka törvénykönyve alapján. Mindezt arra hivatkozva jelentette ki, hogy a rendelkezések szerint a harminc napot meghaladó keresőképtelenség a szabadság számításának nem képezi az alapját. A politikus azt kérdezte, hogy mire számíthatnak a munkáltatók és a munkavállalók, illetve ki fog helyt állni a rendelkezésről, ha bebizonyosodik, hogy az alkotmányellenes.

Czomba Sándor, Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkára a kérdésre válaszolva azt mondta, a központi költségvetésről szóló törvényjavaslatban meg fogják változtatni az említett passzust, ezért nem is lesz szükség semmilyen vizsgálatra.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter