kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Kormányátalakítás: felállt a csapat

Május elsején nyolc új államtitkár kaphatja meg kinevezési okmányait, május 5-én pedig öt új miniszter teheti le parlamenti esküjét, a hatodik, Gyenesei István majd május közepén-végén csatlakozhat a kabinethez. Bajnai Gordon pedig "egyszerűen" átveszi az új területet - írja a Világgazdaság.

Az eddigi legnagyobb léptékű kormányátalakítás a szocialista kisebbségi kormányzás keretét adná meg, ám annak tartalmára még várni kell. A logika szerint szakértők, civilek mellett működnek majd a szocialista frakcióból, pártból, s nem az első vonalból kiemelt államtitkárok - írja a Világgazdaság.

A miniszterelnök először a személyeket találta meg, s rendezte őket kormánnyá, a meglévő programból kiemelkedő "cselekvési tervet" pedig a leghamarabb jövő hétfőn hirdetheti meg. Kiemelt terület lesz a fejlesztés.


Első "vallomások" a miniszterjelötektől- Meg kell teremteni a tudománypolitika, a kutatás-fejlesztés, az innováció egységét, s az innovációs láncot végig kell vinni, hogy eladható termék jöjjön létre - mondta el meghallgatásán Molnár Károly, aki a kutatásért és fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter lesz. A Műegyetem rektora kijelentette: el kell érni, hogy a kutatásfejlesztésre fordított pénzből minél több érkezzen be a vállalati szférából. Fő feladatnak még a nemzetközi kapcsolatok erősítését, valamint a hatékonyabb pénzfelhasználást tűzte ki.

A rendszerváltozás óta tizedik környezetvédelmi miniszterré jelölt Szabó Imre hangoztatta: jelentős irányváltásra nem kell számítani. Nyugodt, kiegyensúlyozott, szakszerű munkát ígért. Támogatja a "zöldadózás" bevezetését, valamint a szennyező teherautók kitiltását a belvárosból, ám ehhez a feltételek megteremtése kell. A minisztériumban nem politikai elkötelezettség alapján mérlegel a kollégái megválasztásánál, Dióssy László szakállamtitkárral együtt kíván dolgozni.

Székely Tamás, az egészségügyi miniszter-jelölt az egészségügy átpolitizáltságának csökkentését, az ágazat és háttériparának érdekképviseleteivel, a társminisztériumokkal való kapcsolat kiépítését nevezte elsődleges feladatának.

Szűcs Erika a munkaügyi tárca korábbi intézkedéseit viszi tovább. "Nem mondunk le senkiről, az embert a munka teszi emberré" - mondta. Fő feladatai közé az integrált szociális és munkaügyi adatbázis, az alkalmi munkavállalói kiskönyv felülvizsgálata, a foglalkoztatási paktumok ösztönzése tartozik.


Államtitkári csapatKörnyezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium: Oláh Lajos, országgyűlési képviselő, a környezetvédelmi bizottság tagja.

Egészségügyi Minisztérium: Vojnik Mária, a tárca korábbi politikai államtitkára.

Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium: Puch László, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke.

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium: Burány Sándor országgyűlési képviselő, a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület tagja. Molnár Csaba országgyűlési képviselő, az Országos Területfejlesztési Tanács tagja, az Új tulajdonosi program miniszterelnöki megbízottja.

Önkormányzati Minisztérium: Ujhelyi István maradt volna, ha le nem mond április 29-én. Jauernik István, a parlament önkormányzati és területfejlesztési bizottságának elnöke.

Szociális és Munkaügyi Minisztérium: Simon Gábor marad, Korózs Lajos.

Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium: Juhász Gábor marad, Avarkeszi Dezső, az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság elnöke, korábbi kormánybiztos.

Oktatási és Kulturális Minisztérium: Arató Gergely marad, Csák Ferenc tárcaközi egyeztetéssel megbízott miniszteri biztos.

Világgazdaság
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Új vezérigazgató a METRO Magyarország élén

2024. április 1-jétől Vladimir Gnjidić tölti be a METRO Magyarország vezérigazgatói pozícióját, aki a februárban a METRO Ausztria élére... Teljes cikk

Új vezető a Nestlé Professional hazai üzletágának élén

2024. április 1-től Kapás Gyula tölti be a HoReCa szektorban gasztronómiai és italmegoldásokat kínáló Nestlé Professional üzletágának vezető pozícióját. Teljes cikk

Márkus Gergely a Mastercard új magyarországi és szlovéniai igazgatója

Keddtől Márkus Gergely a Mastercard magyar és a szlovén piacainak stratégiai és operatív irányításáért felelős igazgatója - közölte a... Teljes cikk