Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 3 hónapja

Közelíti a 4 milliót a spanyol munkanélküliek száma

A spanyol munkanélküliség mintegy 8 százalékkal, több mint 282 ezerrel nőtt áprilisban az előző hónaphoz képest - közölte a spanyol munkaügyi minisztérium. Jelenleg 3,8 millió álláskeresőt tartanak számon.

images

A legtöbben, 219 ezren a szolgáltatási szektorban kerültek utcára, ami 8,76 százalékos növekedést jelent ebben az ágazatban. Az iparban csaknem 27 ezerrel, 8,92 százalékkal, az építőiparban pedig 25 ezerrel, 7,8 százalékkal nőtt az állástalanok száma.

A minisztérium kiemelte: áprilisban minden korábbinál többen, csaknem 5,2 millióan részesültek munkanélküli ellátásban az országban.

Ez a szám azonban tartalmazza azokat is, akiknek munkaviszonyát a koronavírus-járvány miatt átmenetileg szüneteltetik a munkáltatók.

A járvány negatív hatása március 13-a óta követhető nyomon a növekvő munkanélküliségi adatokban is. Különösen fokozódott a tendencia a húsvéti nagyhét időszakában, amikor egyébként általában jelentősen csökkenni szokott a munkanélküliség. Április végén viszont mérséklődött az emelkedés - hívta fel a figyelmet a szaktárca.

Spanyolországban márciusban, 9,3 százalékkal, több mint 302 ezerrel nőtt a regisztrált munkanélküliek száma, ami a valaha mért legrosszabb havi eredmény. Ezt megelőzően a legrosszabb hónap 2009 januárja volt, amikor 199 ezerrel nőtt a munkanélküliség egy hónap alatt a gazdasági válság idején.

A spanyol kormány múlt pénteken jelentette be, hogy az idén 19 százalékos munkanélküliségi rátára számít
a tavalyi 13,8 után, amely jövőre 17,2 százalékra csökkenhet.

A járványt megelőzően jelzett várható 1,6 százalékos gazdasági növekedés helyett 9,2 százalékos GDP-csökkenésre számítanak.

Spanyolországban, ahol a világon a második legtöbb, 218 011 fertőzöttet igazoltak eddig, a járvány miatt március 15-e óta van érvényben szükségállapot. Számos termelőágazat leállt, bezártak egyebek mellett a vendéglátóhelyek, a szállodák, és néhány kivétellel az üzletek többsége is.

A korlátozásokat hétfőtől kezdték fokozatosan feloldani, 50 nap után először nyithattak ki a 400 négyzetméternél kisebb területű üzlethelyiségek szigorú biztonsági előírások mellett. Várhatóan június végéig négy, egyenként legalább két hétig tartó fázisban enyhítenek az óvintézkedéseken.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Európában Romániában bocsátották el a legtöbb szállodai alkalmazottat a járvány miatt

A romániai szállodaiparban dolgozók 29 százaléka vesztette el munkáját. Teljes cikk

Csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Az augusztus 1-jével zárult héten 1 millió 186 ezer volt az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma. Teljes cikk

Csoportos leépítés a nagy múltú angol fociklubnál

A leépítés a csapat játékoskeretét nem érinti. Teljes cikk