Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Közép-Dunántúlon 11 százalékkal nőtt a munkanélküliség

Egy hónap alatt 11 százalékkal, 5.300 fővel nőtt a Közép-dunántúli Régióban a nyilvántartott álláskeresők száma - közölte az MTI-vel a munkaügyi központ.

A szervezet tájékoztatása szerint a régión belül mindhárom megyében emelkedett a nyilvántartott állomány. A legnagyobb mértékben, 16 százalékkal, több mint 1.700 fővel Komárom-Esztergomban nőtt az álláskeresők létszáma.
Fejér megyében 1.800 főt meghaladó, 9,8 százalékos növekedést tapasztaltak januárhoz képest, Veszprémben is több mint 1.700 fővel, 9,3 százalékkal több a munkanélküli. Az országos összehasonlításban a Közép-dunántúli Régióban nőtt a legjobban a munkanélküliség, a régió megyéi közül Komárom-Esztergomot érintették legerősebben az elbocsátások. A régión belül továbbra is Komárom-Esztergom megyében a legalacsonyabb, 8,8 százalékos, és Veszprémben a legmagasabb, 12,3 százalékos az álláskeresők gazdaságilag aktív népességen belüli aránya, Fejérben pedig a kettő közötti, 10,7 százalék.

A régióban egy év alatt 3,1 százalékkal nőtt a munkanélküliségi ráta. A Közép-Dunántúlon elbocsátottak között a más országrészekhez viszonyítva, több a magasan képzett szakember. A leépítésre kényszerült, többnyire az autó-és az elektronikai iparhoz tartozó vállalkozások többsége ugyanis a világpiaccal első lépcsőben kapcsolatban álló, fejlett technológiát és kvalifikált szakembereket alkalmazó cég.

A munkahelyüket elvesztettek szaktudását képzéssel, az ismeretek szinten tartásával, felújításával, s különböző tréningekkel meg kell őrizni, mert ők a válság utáni fejlődés tartalékai - mondta Zimmermann József. A Közép-dunántúli Régióban 53.600 regisztrált álláskereső van, a február végi statisztikai adatok szerint 11 százalékkal több, mint januárban volt.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter