Megjelent: 12 éve

Közösen ellenőriz a magyar-román adóhatóság

Intenzívebb lesz a kapcsolat a magyar és a román adóhatóság között. Az adóelkerülés feltárásáért a hatóságok egyidejű ellenőrzéseket végezhetnek.

Szikora János, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke és Daniel Chitoiu, a Romániai Pénzügyigazgatási Nemzeti Ügynökség elnöke kedden kétoldalú együttműködési megállapodást írt alá Szegeden, a magyar-román közös kormányülés keretében - közölte a magyar adóhatóság. Az APEH sajtóközleménye ismerteti, a megállapodás célja, hogy az adóigazgatás területén fokozzák és erősítsék az együttműködést Magyarország és Románia között.

Az együttműködés eddig az uniós jogforrások, valamint az 1996-ban hatályba lépett kettős adóztatás elkerülésére, az adóztatás kijátszásának megakadályozásáról szóló egyezmény alapján valósult meg, s elsősorban információcserére, egy-egy esetben behajtási jogsegélyre vonatkozott.

A most aláírt dokumentum szerint a két ország szakértői rendszeres időközönként tapasztalatot és véleményt cserélnek az általános adóigazgatást és egyéb, adózást érintő technikai jellegű kérdésekben. Az információcsere középpontjában a Magyarország és Románia közötti különbségek elemzése áll, különösen a módszerekre és eljárásokra, az adóhatóságok humán erőforrásaira, teljesítményértékelésére, kockázatkezelésére, adóellenőrzésére és nemzetközi adóügyi kapcsolataira vonatkozóan.

Az adóelkerülés feltárása, valamint az ellenőrzések hatékonyabbá tétele céljából a hatóságok saját területükön egyidejű ellenőrzéseket végezhetnek, amennyiben az adózó mind a két országban folytat tevékenységet. A megállapodás kiterjed a területi szervek közötti közvetlen együttműködésre is, aminek célja az adóigazgatás területén történő tapasztalatcsere.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter