kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Külföldi munka: tíz tipp

Míg egyesek külföldön látványos karriert építenek és hosszú évekre előre megalapozzák a jövőt, másoknak keserű csalódás lehet a kaland már az első lépéstől kezdve. A Pályacsúcs Magazin tippjei a kudarcok elkerülésére.

Ne menjünk nyelvtudás nélkül

A legfontosabb szempont a nyelvtudás, ennek hiányában ne is induljunk útnak. Tanácsos a munkavállalási céllal kiszemelt ország nyelvén legalább erős középfokon tudni, még könnyű fizikai munkák esetén is. Nyelvtudás nélkül nő a kiszolgáltatottság, hiszen már a munkaszerződés aláírása is akadályokba ütközik.


Gyanús a szaktudás nélkül tetemes összegű ajánlatKerüljük az összes olyan munkalehetőséget, ahol nyelvtudás és szakértelem nélkül is jelentős összegeket kínálnak fizetés gyanánt. Gyakran prostitúciót vagy a modern rabszolgaság más formáját takarják.


A közvetítő honlapja sok mindent elárulHa közvetítőirodán keresztül tervezzük a kiutazást, mindig alaposan nézzük végig a cég honlapját - ez sok mindenről árulkodhat. Gyanúra adhat okot, ha nincs megadva a céghelyszín vagy az iroda címe, nincsen vezetékes telefonszám és cégszám, mindössze egy mobiltelefon vagy e-mail cím elérhető kontaktként. A munkavállalás előtt az Állami Foglalkoztatási Szolgálat ügyfélszolgálata is segítséget tud nyújtani: nyilvántartásukból ugyanis lekérdezhető a munkaközvetítők hitelessége.


Ne fizessünk közvetítői díjatNem árt tudni: a külföldi munkavállalásra készülőtől munkaközvetítésért pénzt kérni még regisztrációs díj címén is jogszabáyba ütköző. A munkaközvetítőnek mindig a külföldi megbízó fizet a szolgáltatásért.


Az interjú elmaradása intő jelA közvetítőirodák többségénél magyar és angol nyelvű önéletrajzon, a külföldi cég személyes vagy telefonos állásinterjúján keresztül vezet az út a külföldi munkavállalásig. Ezért óvakodjunk, ha a kiutazást megelőzően nem került sor még állásinterjúra még telefonon keresztül sem.


Tisztázzuk a szerződés és a szállás feltételeitMunkába állás előtt a szerződés és a szállás részleteit is tisztázni kell. Nem mindegy, milyen feladatot és mennyiért kell majd végeznünk. Magunknak kell lakást bérelnünk vagy a cég biztosítja a szállást, ha igen, milyenek a körülmények és hány emberrel kell a szállást megosztani? Szintén okot adhat a gyanúra, ha a munkaközvetítő vagy a közvetítőként fellépő magánszemély nem akar felvilágosítást adni a beígért szállásról, a munkáról és a munkavégzés helyéről.


Védjük a személyes adatokatSzemélyes adatainkat kezeljük óvatosan, útlevelünket ne adjuk ki a kezünkből. Érdemes jó előre utánanézni az adott ország magyar nagykövetségének, hogy vészhelyzetben legyen kihez fordulnunk panaszainkkal.


Tájékozódjunk előre a kiszemelt országrólTanácsos már a kiutazás előtt információkat gyűjteni a célország bevett viselkedésformáiról, gasztronómiájáról, kulturális és társadalmi szokásairól, hogy az első pár hét tapasztalati se érjenek sokkhatásként. Elöljáróban nem árt tisztázni, mennyibe kerül külföldön az élet és a beígért kereset mennyire fedezi a szükséges kiadásokat. A tájékozódásban jó támpontot adhatnak a korábban vagy jelenleg is külföldön dolgozó ismerősök vagy a témával foglalkozó internetes fórumok, újságcikkek.


Legyen elegendő tartalékunk az első hetekreA kiutazóknak anyagi tartalékokkal - legalább 1000-1500 eurónyi költőpénzzel - is készülniük kell az első néhány hét átvészelésére. Ez különösen vonatkozik azokra, akik magánszervezésben, még konkrét állásajánlat hiányában utaznak ki. Jó hír: a gördülékeny beilleszkedés érdekében a munkaadók esetenként adnak bérelőleget is.


Nehéz lehet a visszatérésA túl jól sikerült külföldi munkavállalásnak is megvannak a maga hátulütői. Bár a legtöbb magyar munkavállaló csak egzisztenciaalapozó céllal, néhány évre tervezi a kint tartózkodást, egyes szakmákban előfordulhat: a huzamosabb ideig kint lévő nem tud majd visszatérni, mert az őt alkalmazó cég, szervezet vagy intézmény időközben megszűnt. Az is előfordulhat: a hazai munkaadók várhatóan magasabb bérigényük miatt nem tartanak igényt a korábban külföldön dolgozóra. Ilyen esetekben akár a hosszabb távú munkanélküliségre vagy végleges letelepedésre is fel kell készülni.

Takács Gabriella

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Évi 70 millió forintos fizetésért keresnek háziorvost

Évi 150 ezer fontért, azaz mintegy 70 millió forintért keresnek az Egyesült Királyság legtávolabbi, legeldugottabb szigeteinek háziorvosi... Teljes cikk

Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk