Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Külön uniós támogatás a válság áldozatainak

Az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alapból tavaly 73,5 millió euró támogatást nyújtott a munkakereséshez összesen 15 700, a gazdasági válság és a globalizáció következtében elbocsátott munkavállalónak – közölte csütörtökön az Európai Bizottság.

A célra rendelkezésre álló keretet 11 tagállam - Ausztria, Dánia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország és Svédország - munkavállalóinak javára fordították. A uniós pénzt összesen 51,7 millió euró összegű nemzeti forrás egészítette ki.

Andor László, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztos nyilatkozata szerint az alap bebizonyította, hogy hatékony eszköz azoknak a - főleg alacsony képzettségű és hátrányos helyzetű - munkakeresőknek a támogatására, akik elveszítették munkahelyüket.

Örömének adott hangot, hogy az alap - az uniós tagállami kormányokat megjelenítő Tanács és az Európai Parlament megállapodása alapján - a 2014 és 2020 közötti időszakban is folytathatja működését, "ráadásul most először áll a határozott időre alkalmazott munkavállalók és az önálló vállalkozók, valamint a magas ifjúsági munkanélküliségi rátákkal küzdő régiókban a nem foglalkoztatott, oktatásban és képzésben nem részesülő fiatalok rendelkezésére".

A Globalizációs Alkalmazkodási Alap olyan intézkedések finanszírozására szolgál, amelyek segítenek az elbocsátott munkavállalóknak abban, hogy javuljon foglalkoztathatóságuk és új munkalehetőségeket találjanak. Egyik előnye, hogy felhasználható az érintett munkavállalók egyedi körülményeihez szabott intézkedések finanszírozására. A lehetséges intézkedések között szerepel például az intenzív, személyre szabott segítségnyújtás az álláskereséshez, a különféle szakképzési, továbbképzési és átképzési intézkedések meghozatala, az egyes intézkedések idejére átmeneti ösztönzők és támogatások folyósítása, a vállalkozás létrehozásához nyújtott támogatás, a mentorálás, valamint az állami foglalkoztatási programok elindítása.

A most kiadott összesítés szerint az elmúlt években lezárult 41 projekt valamelyikében részt vett munkavállalók fele - 28 662 munkavállalóból 14 333 - talált új munkahelyet, vagy a segítségnyújtási időszak leteltével lett önálló vállalkozó. További 1069 ember vett részt oktatásban vagy képzésben.

Különösen hatékonynak bizonyultak az elbocsátott munkavállalók részvételével megrendezett állásbörzék és azok a fellépések, melyek során a végrehajtó ügynökségek helyi vállalkozásokkal léptek kapcsolatba annak érdekében, hogy a még meg nem hirdetett betöltetlen állásokat közösen feltérképezzék, és így a támogatott munkavállalók olyan készségeket sajátíthassanak el, amelyek megfelelnek a betölthető állások esetében támasztott igényeknek.

Az alap 2007-ben kezdte meg működését. Ez év augusztusáig 110 kérelmet nyújtottak be: 20 EU-tagállam kérelmezett mintegy 471,2 millió eurót, hogy 100 022 leépített munkavállalónak segítséget nyújthasson.
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Augusztus közepéig lehet jelentkezni a kerékpárosbarát pályázatokra

Jelenleg 16 cég vagy intézmény viselheti a kerékpárosbarát munkahely címet. Teljes cikk

ITM: jelentős források és megújult szolgáltatások a vállalkozásfejlesztésben

György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár többek között a vállalkozói információs portálról (Vali) is beszélt. Teljes cikk

Hét traumatológus mondott fel egy vidéki kórházban az ügyeleti díjak miatt

Az intézmény szerint a felmondott orvosok fizetése 2 és 2,7 millió forint között alakult. Teljes cikk