Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Külön uniós támogatás a válság áldozatainak

Az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alapból tavaly 73,5 millió euró támogatást nyújtott a munkakereséshez összesen 15 700, a gazdasági válság és a globalizáció következtében elbocsátott munkavállalónak – közölte csütörtökön az Európai Bizottság.

A célra rendelkezésre álló keretet 11 tagállam - Ausztria, Dánia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország és Svédország - munkavállalóinak javára fordították. A uniós pénzt összesen 51,7 millió euró összegű nemzeti forrás egészítette ki.

Andor László, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztos nyilatkozata szerint az alap bebizonyította, hogy hatékony eszköz azoknak a - főleg alacsony képzettségű és hátrányos helyzetű - munkakeresőknek a támogatására, akik elveszítették munkahelyüket.

Örömének adott hangot, hogy az alap - az uniós tagállami kormányokat megjelenítő Tanács és az Európai Parlament megállapodása alapján - a 2014 és 2020 közötti időszakban is folytathatja működését, "ráadásul most először áll a határozott időre alkalmazott munkavállalók és az önálló vállalkozók, valamint a magas ifjúsági munkanélküliségi rátákkal küzdő régiókban a nem foglalkoztatott, oktatásban és képzésben nem részesülő fiatalok rendelkezésére".

A Globalizációs Alkalmazkodási Alap olyan intézkedések finanszírozására szolgál, amelyek segítenek az elbocsátott munkavállalóknak abban, hogy javuljon foglalkoztathatóságuk és új munkalehetőségeket találjanak. Egyik előnye, hogy felhasználható az érintett munkavállalók egyedi körülményeihez szabott intézkedések finanszírozására. A lehetséges intézkedések között szerepel például az intenzív, személyre szabott segítségnyújtás az álláskereséshez, a különféle szakképzési, továbbképzési és átképzési intézkedések meghozatala, az egyes intézkedések idejére átmeneti ösztönzők és támogatások folyósítása, a vállalkozás létrehozásához nyújtott támogatás, a mentorálás, valamint az állami foglalkoztatási programok elindítása.

A most kiadott összesítés szerint az elmúlt években lezárult 41 projekt valamelyikében részt vett munkavállalók fele - 28 662 munkavállalóból 14 333 - talált új munkahelyet, vagy a segítségnyújtási időszak leteltével lett önálló vállalkozó. További 1069 ember vett részt oktatásban vagy képzésben.

Különösen hatékonynak bizonyultak az elbocsátott munkavállalók részvételével megrendezett állásbörzék és azok a fellépések, melyek során a végrehajtó ügynökségek helyi vállalkozásokkal léptek kapcsolatba annak érdekében, hogy a még meg nem hirdetett betöltetlen állásokat közösen feltérképezzék, és így a támogatott munkavállalók olyan készségeket sajátíthassanak el, amelyek megfelelnek a betölthető állások esetében támasztott igényeknek.

Az alap 2007-ben kezdte meg működését. Ez év augusztusáig 110 kérelmet nyújtottak be: 20 EU-tagállam kérelmezett mintegy 471,2 millió eurót, hogy 100 022 leépített munkavállalónak segítséget nyújthasson.
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.04.01A sikeres interjúztatás Képzésünk fő célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a szervezetükhöz legjobban illeszkedő, a munkakörben legjobban teljesítő munkatárs kiválasztására. A képzési napon szó lesz -az interjú felépítéséről, -szituációs gyakorlatról, -az információk rögzítéséről, -döntéshozatali csapdákról, -továbbá a kiválasztás további eszközeiről sablonokkal színesítve. Lehetőséget adunk továbbá a saját területüket érintő kérdések átbeszélésére is. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Újraindítási kölcsön: égnek a vonalak, bővülhet a kedvezményezettek köre

Szélesebb körben tenné elérhetővé a kamatmentes gyorskölcsönt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), a kedvezményes újraindítási hitel iránt... Teljes cikk

Koronavírus-gyógyszerekkel üzletelő orvost vettek őrizetbe

Az orvos a gyanú szerint egy korábbi betege segítségével értékesítette a gyógyszert. Teljes cikk

Budapesten nyitott régiós központot a svájci szerszámgépgyártó

Az állománybővítéshez a cégnek magasan képzett mérnökökre, technikusokra lesz szüksége. Teljes cikk