Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Lakáshoz lehet-e jutni a bérből hazánkban?

Az LMP az államfő által az Országgyűlésnek visszaküldött nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló törvény visszavonására szólítja fel a kormányt, mert a párt szerint az az emberek becsapására épül, az alacsonyabb jövedelműekkel fizettetné meg a magasabb jövedelműek lakásvásárlását.

Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes keddi, budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: az előterjesztés nem szolgálja a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője által abban vázolt célokat. A tagjait licitálás vagy sorsolás sorrendjében pénzhez juttató közösségek létrehozása szerinte nem lendíti fel az építőipart, és nem könnyíti a lakásvásárlást sem.

Utóbbi célt a politikus szerint a munkabérek radikális emelésével lehetne elérni, a Fidesz azonban ehelyett "őrült tempóban folytatja a társadalom szétszakítását", a nok-kal és a csok-kal pedig azt ismeri el, hogy bérből Magyarországon nem lehet lakáshoz jutni.

Az LMP alaptörvényben rögzítené a lakhatás jogát, és érdekeltté tenné az üresen álló ingatlanok tulajdonosait azok bérbe adásában.

A jogszabályt két hete - kivételes eljárásban - fogadták el a képviselők a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal javaslatára, ám azt az államfő megfontolásra visszaküldte a Háznak.

Áder János visszaküldő levelében azt írta: támogatandó célkitűzés a családok otthonteremtési lehetőségének bővítése állami támogatással, ám ennek végrehajtása áttekinthető, a folyamatban résztvevőknek megfelelő garanciákat biztosító szervezet kialakítását igényli, a működés szigorú hatósági felügyelete mellett. Álláspontja szerint a törvény nem felel meg ezeknek az elvárásoknak, mert tisztázatlan és ellentmondásos rendelkezéseket tartalmaz a nok és a közösséget működtető, annak vagyonát kezelő szervező jogállásával, szervezetével és működésével kapcsolatban.

A törvényalkotási bizottság kedden tárgyalja meg az államfő levelét és a jogszabályhoz készített bizottsági módosító javaslatot. A Ház arról várhatóan szerdán szavaz.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Százmilliárd forintra emelték a kkv-k számára elérhető fejlesztési keretet

Százmilliárd forint fejlesztési forrásra pályázhatnak a kis- és középvállalkozások: a több mint kétszeres túljelentkezés miatt a kormány a... Teljes cikk

Szeptemberben 9 órakor kezdődhet az iskola

Csúsztatott, 9 órai iskolakezdést javasol a főváros a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezés részeként - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Teljes cikk