Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Lakáshoz lehet-e jutni a bérből hazánkban?

Az LMP az államfő által az Országgyűlésnek visszaküldött nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló törvény visszavonására szólítja fel a kormányt, mert a párt szerint az az emberek becsapására épül, az alacsonyabb jövedelműekkel fizettetné meg a magasabb jövedelműek lakásvásárlását.

Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes keddi, budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: az előterjesztés nem szolgálja a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője által abban vázolt célokat. A tagjait licitálás vagy sorsolás sorrendjében pénzhez juttató közösségek létrehozása szerinte nem lendíti fel az építőipart, és nem könnyíti a lakásvásárlást sem.

Utóbbi célt a politikus szerint a munkabérek radikális emelésével lehetne elérni, a Fidesz azonban ehelyett "őrült tempóban folytatja a társadalom szétszakítását", a nok-kal és a csok-kal pedig azt ismeri el, hogy bérből Magyarországon nem lehet lakáshoz jutni.

Az LMP alaptörvényben rögzítené a lakhatás jogát, és érdekeltté tenné az üresen álló ingatlanok tulajdonosait azok bérbe adásában.

A jogszabályt két hete - kivételes eljárásban - fogadták el a képviselők a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal javaslatára, ám azt az államfő megfontolásra visszaküldte a Háznak.

Áder János visszaküldő levelében azt írta: támogatandó célkitűzés a családok otthonteremtési lehetőségének bővítése állami támogatással, ám ennek végrehajtása áttekinthető, a folyamatban résztvevőknek megfelelő garanciákat biztosító szervezet kialakítását igényli, a működés szigorú hatósági felügyelete mellett. Álláspontja szerint a törvény nem felel meg ezeknek az elvárásoknak, mert tisztázatlan és ellentmondásos rendelkezéseket tartalmaz a nok és a közösséget működtető, annak vagyonát kezelő szervező jogállásával, szervezetével és működésével kapcsolatban.

A törvényalkotási bizottság kedden tárgyalja meg az államfő levelét és a jogszabályhoz készített bizottsági módosító javaslatot. A Ház arról várhatóan szerdán szavaz.
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter