Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Lassult a lengyel kiskereskedelem bővülése

Lengyelországban jelentősen lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése januárban, s a bővülés mértéke is kisebb lett vártnál. Az okok között a hideg időjárás mellett a foglalkoztatási helyzet romlása is szerepel: januárban tovább nőtt a munkanélküliség.

A kiskereskedelmi forgalom 2,5 százalékkal nőtt januárban az egy évvel korábbihoz képest - elemzők 5,3 százalékos bővülést vártak -, miközben tavaly decemberben még 7,2 százalékkal bővült a forgalom éves összevetésben. Sőt: decemberhez képest 24,4 százalékkal kevesebbet vásároltak a lengyelek januárban.

Elemzők rámutattak: az adatokból az látszik, hogy a lengyel gazdaság a magánfogyasztástól egyelőre, s talán az idei év egészében sem várhat ösztönzést.

Erre utalnak a romló foglalkoztatási adatok: az év első hónapjában 12,7 százalékra ugrott a munkanélküliség a decemberi 11,9 százalékról. A statisztikai hivatal kedden ismertetett adatai szerint a 38 milliós országban több mint 2 millióan voltak állás nélkül.

Januárban 320 ezren jelentkeztek a munkaügyi hivataloknál állásért, 50 ezerrel többen, mint decemberben.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter