Megjelent: 9 éve

Lesújt a kormány a keveset keresőkre

A gazdaság kifehéredését szolgálhatja az adójóváírás kivezetése és a magasabb keresetűeknek kedvező jövedelem-átcsoportosítás, hiszen érdemesebb lesz a valós jövedelem után adózni - vélekedett Németh Dávid (ING).

Az ING Bank elemzője hozzátette, ennek negatív hatása lehet, hogy a ténylegesen keveset keresők rosszabbul járnak jövőre az egykulcsos adórendszerrel.

A Tőzsdefórum annak kapcsán kérdezte az ING Bank elemzőjét, hogy a konvergenciaprogram brüsszeli ismertetője nyomán tűnt fel sokaknak, hogy jövőre nőhet az adóterhelés az alacsonyabb jövedelmi kategóriákban.

Tavaly ősszel döntöttek az adójóváírás részleges kivezetéséről, s már akkor modellezni lehetett, hogy ennek a több százmilliárdos tételnek az egyszerre, vagy több éven át tartó kivezetése mekkora megtakarítást jelent - mondta Németh Dávid, hozzátéve: az sem volt titok, hogy az adókulcs csökkentése nyomán a GDP arányában növekszik a tervezett adóbevétel, jövőre egyébként 6 százalékról 6,3 százalékra.

Egyértelmű célja az új rendszernek a gazdaság fehérítése - folytatta -, azáltal, hogy ne "érje" meg a tényleges jövedelemnél alacsonyabb bérre bejelenteni a dolgozókat. A magasabb keresetűek irányába történő jövedelem-átcsoportosítás lényegében ezt a célt szolgálja. Más kérdés, hogy a ténylegesen keveset keresők valóban rosszul járnak az egykulcsos rendszerben. És az csak utólag derül ki, hogy a negatív hatások és a gazdaság kifehéredése miként aránylik egymáshoz - mondta végül.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter