kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Lesz "érzékelhető béremelés", kifizetik a túlórát az egészségügyben

Jövőre csaknem 13 milliárd forint áll rendelkezésre az egészségügyi szakdolgozók béremelésére - mondta Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön Balatonfüreden, az egészségügyi szakdolgozók 46. országos kongresszusán.

images

Ez azt jelenti, hogy a 2011-ben meghatározott bérkiegészítés beépül az alapbérbe, és arányosan megemelik a mozgóbérelemeket - tette hozzá.

Az államtitkár köszöntőjében azt is elmondta: már az idén, július elsejétől összesen 5,3 milliárdot fordítanak a béremelésre, így a második félévtől emelik a szakdolgozók túlóra-, készenléti és ügyeleti díjait.

Hangsúlyozta: az, hogy "érzékelhető béremelés" mikor lesz az egészségügyben, valószínűleg a júliusi kormánykonferencián dől el, amikor a kormány áttekinti az egészségügy helyzetét. "Bízom abban, hogy támogatni fogják a javaslatunkat, ami arról szól, hogy hosszú távú megállapodást kössünk a jövedelemnövekedésről a szakdolgozókkal" - jegyezte meg.

Kitért arra, hogy meg kell állapítani azt a munkamennyiséget, az ellátható betegek számát, ami felett már nem kérhet sem az állam, sem a kórház pluszt az ápolóktól, és ennek a megfelelő díjazását is meg kell határozni.

Zombor Gábor szerint az elmúlt évtized első részében az egészségügyben reálértéken számolva 15 százalékkal csökkentek a források, és ezt az elmúlt évek intézkedései sem tudták pótolni.

Beszélt arról is, hogy több, a munkakörülményeket javító program indul. Megemlítette, hogy szeptembertől - 2,5 milliárd forintos program keretében - az országos képzési jegyzék szerinti végzettség megszerzésében támogatnak mintegy ezer ápolót. Szintén idén elindul az ápolótanulók ösztöndíjrendszere, amelyre öt éven át évente kétmilliárd forintot fordítanak. Tizenötmilliárd forintból felújítják a nővérszállókat, és hárommilliárd forintért az ápolási munkát segítő eszközöket szereznek be központilag.

Mint mondta, önálló szervezeti egységet hoznak létre az Emberi Erőforrások Minisztériumában, amely csak az ápolói, szakdolgozói kérdésekkel foglalkozik majd, és kijelentette azt is, hogy a túlórákat a tárgyhót követő hónapban mindenkinek ki kell fizetni.

Ónodi-Szűcs Zoltán, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója a többi közt arról számolt be, hogy a szakdolgozók számára áttekinthetőbb lesz a bérjegyzék, és egységes munkaruhát vezetnek be.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke a hozzászólásában biztos jövőképet sürgetett az egészségügyi ágazatban dolgozók számára. Megjegyezte: a kongresszuson nem hangzott el a béremeléssel kapcsolatban százalékos arány, ami nélkül „megkerülhetetlen a kérdés rendezése”.

Az egészségügyi szakdolgozók idei, háromnapos kongresszusát a balatonfüredi Állami Szívkórház rendezi, az eseményen, amelyen mintegy 150 intézményből 450-en vesznek részt, egyebek mellett az egészségügyi dolgozóknak a betegellátásban, a megelőzésben, a rehabilitációban betöltött szerepéről és a sürgősségi betegellátásban szerzett tapasztalatairól esik szó.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Potápi Árpád János: a vállalkozói mentorprogram gazdaságerősítő és közösségépítő

A Felvidéki Mentorprogram feladata, hogy fejlessze a vállalkozók kapcsolati és tapasztalati tőkéjét. Teljes cikk

Felmérés: a termékenységi kezelés és a családtervezés fontosabb pénzügyi cél a férfiaknak, mint a nőknek

A 25-34 évesek körében az Egyesült Államokban a férfiak 84%-a tervezi anyagilag a családalapítást. Teljes cikk

Feladja a leckét a vállalatoknak a CSRD

Bár a cégek többsége (63%-a) bizakodó azzal kapcsolatban, hogy felkészült lesz az EU kötelező vállalati fenntarthatósági jelentéstételről... Teljes cikk