Megjelent: 15 éve

LESZ: húzza az időt a Budapest Airport

Jelentősen közeledtek az álláspontok a tegnap a Ferihegyi sztrájktárgyalásokon a munkarendek és a beosztások terén. Ez azonban csak időleges volt, a mai tárgyaláson ugyanis a cégvezetés semmilyen konkrétummal nem tudott szolgálni - szól a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezetének (RDSZSZ) lapunknak eljuttatott közleménye.

Kedden és szerdán szakértői munkacsoportok folytattak egyeztetést a Hochtief-Budapest Airport vezetősége által javasolt új munkarendekről. A napi feladatokat és a gyakorlati problémákat pontosan látó középvezetők igazat adtak a szakszervezeteknek. Így egyetértés övezte azt, hogy a cégvezetés által javasolt kisebb fizetés, a kicentizett emberi erőforrások, és a béreket és szabadnapokat egyaránt megkurtító munkarend-beosztás nemcsak a dolgozók megélhetését, de a reptér működését is fenyegetné.

Tegnap ismét a csúcsvezetőkkel tárgyaltak a szakszervezetek. A munkacsoportok üléseinek tapasztalatai révén a korábbinál konstruktívabb légkörű egyeztetés folyt. A cég felsővezetése időt kért a szakszervezetek és a középvezetők közös javaslatának pontos megítéléséhez, háttérszámítások készítéséhez.

Az igazgatók még nem ismerték el, hogy koncepciójuk, a 8 órás munkarendek bevezetése, a dolgozók kiszolgáltatottságának, a munkaidő kiszámíthatatlanságának növelése a "rugalmasságra" hivatkozva, elhibázott. Azonban, most először, komolyan foglalkoznak a szakszervezetek által felvetett reális kifogásokkal, és ez mindenképpen bizakodásra ad okot – áll a sajtóanyagban.

Mégsem vezetett eredményre a tárgyalás

A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) lapunknak eljuttatott közleménye szerint ma semmilyen érdemi tárgyalásra nem volt hajlandó a reptér csúcsvezetése.

A LESZ és az RDSZSZ szerint azonban a mai egyeztetésen a cégvezetés semmilyen konkrétummal nem tudott szolgálni, elhárították a részletekbe menő egyeztetést. Azt állítják, hogy négy napra van szükségük a javaslaton alapuló pontos számítások elkészítéséhez, annak jogi szöveggé formálásához, tehát egy új kollektív szerződés vonatkozó részének elkészítéséhez. A késlekedés egyik okaként az automatikus check-in rendszer, a SITA mai meghibásodása okozta többletfeladatokat nevezték meg.

A szakszervezetek álláspontja a fentiekkel kapcsolatban a következő:

 • Korábban órák alatt végeztek el hasonló számításokat, és jelentették ki a szakszervezetek egy-egy javaslatáról, hogy az „hibás” vagy elfogadhatatlan.
 • A SITA rendszer meghibásodása világosan jelzi a munkaadó eredeti ultimátumának tarthatatlanságát. A csúcsvezetés által javasolt munkarendben ugyanis egy hasonló leállás teljesen megbénítaná Ferihegyet.
 • Egy kollektív szerződés megszövegezése legfeljebb fél napot jelent egy gyakorlott munkajogász számára, a cég jogi osztálya a külsős tanácsadókkal együtt talán ennél is gyorsabban képes lehet rá.
 • A szükséges munkarend-modellszámítások elvégzése manuálisan legfeljebb másfél-két napot vesz igénybe, a cég sokmilliós szoftvereivel fél-egy óra alatt minden szükséges kalkuláció elvégezhető.

  Az érdekképviseletek szerint a Hochtief-Budapest Airport csúcsvezetésének halogató, időhúzó taktikája a dolgozói oldal fárasztását szolgálja. A szakszervezetek remélték, hogy az ETF (Európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége) február 3-án kezdődő budapesti kongresszusán már aláírt megállapodásról és a munkahelyi béke helyreállításáról számolhatnak be. Azonban úgy tűnik, ez a cégvezetés késlekedése miatt nem lesz lehetséges - szól a sajtóanyag.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  További cikkek
  69 ezer munkahely megteremtéséhez járulhat hozzá ez a Microsoft gigaberuházás

  A Microsoft amerikai technológiai vállalat 1,95 milliárd eurót fektet be Spanyolországban a következő két évben a digitális innováció... Teljes cikk

  130 új munkahely jön létre ezzel a vidéki gigaberuházással

  A Nestlé Hungária 55 milliárd forintos értékben fejleszti a Purina állateledeleket előállító gyárát Bükön, amely beruházás nyomán 130 új... Teljes cikk

  Megállapodás a Tescónál - ennyivel nőnek a bérek és a cafeteria

  A Tesco a 2024/2025-ös pénzügyi évben 5,6 milliárd forintot fektet az áruházakban és logisztikai központokban dolgozó munkatársai bérébe, amely... Teljes cikk