Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Létrejöhet az egyéni számla a tb-rendszeren belül

Jövő év tavaszával létrejöhet a társadalombiztosítási (tb) egyéni számla - ez erről szóló módosító javaslatot kedden tárgyalta meg és fogadta el a parlament gazdasági és informatikai bizottsága.

A szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításáról szóló törvénymódosításhoz nyújtotta be a gazdasági bizottság azt az indítványát, amelyben kezdeményezi: a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az általa kezelt és nyilvántartott adatokat 2011. december 1-től legkésőbb 2012. március 31-ig adja át az egyéni számla alapját képező egyéni nyugdíjnyilvántartás kezeléséért felelős nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv részére. A javaslat pontosan meghatározza az egyéni számla tartalmát is.

Rogán Antal (Fidesz), a bizottság elnöke a vitában azt mondta: a módosító indítvánnyal megteremtik az alapját annak, hogy a későbbiekben létrejöjjön a tb-n belül az egyéni számlavezetés. Emlékeztetett, 2002 előtt elindult az egyéni számla bevezetésének előkészítése. Szerinte fontos, hogy ehhez újra visszatérnek.

Selmeczi Gabriella (Fidesz) nyugdíjvédelmi megbízott, a törvénymódosítás előterjesztője annyit tett hozzá: régi ígéretet váltanak be; a nyugdíjbiztosító ezzel a törvényi felhatalmazást kapnak arra, hogy egyéni számlát alakítson ki és kezeljen.

A kormány képviselője jelezte: a módosító indítvány szándékával a kabinet egyetért. Kovács Tibor (MSZP) azt kérdezte, hogy miért lesz jó az állampolgároknak, ha lesz egyéni számlájuk, miközben a nyugdíjuk mértéke nem függ attól, mekkora összeget tartalmaz a számla.

Józsa István (MSZP) szerint aggályos, hogy csak nyilvántartási rendszer, nem biztosítási jogviszony jön létre. Rogán Antal úgy fogalmazott: fontos lépésről van szó, igazi nyugdíjreformról, és annak előkészítéséről. Az egyéni számlavezetés megalapozza annak lehetőséget - fűzte hozzá -, hogy a későbbiekben az állami nyugdíjrendszeren belül a nyugdíj kiszámításánál a számlán lévő összeget figyelembe lehessen venni.

Selmeczi Gabriella arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyéni nyilvántartás mellett létrejövő egyéni számlarendszerben az állampolgárok követni tudják majd, hogy mennyi befizetésük van, és miként alakul a szolgálati idejük. Megismételte, el kell érni azt, hogy az állampolgárok érdekeltek legyenek a kötelező járulékok feletti befizetésekben; ennek alapja az egyéni nyilvántartás, számla. Közölte: szeretnék az alkotmányban is rögzíteni a nyugdíjhoz való jogosultságokat és annak egyes pilléreit.

A bizottság, az előterjesztő és a kormány is támogatta Dancsó József (Fidesz), a nyugdíjpénztár-választás lebonyolításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványait. Azokról Selmeczi Gabriella annyit mondott: a javaslatok precízebbé teszik a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) adatvédelemmel, bank-, pénztártitokkal kapcsolatos tevékenységét. Így például pontosítja - fűzte hozzá -, hogy a Kehi ellenőrzési tevékenysége céljából, az ahhoz szükséges mértékben az ellenőrzés lezárásáig kezelheti a üzleti és egyéb titkokat.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter