Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

LIGA: elutasítják Bajnai programját, jönnek a sztrájkok

A LIGA Szakszervezetek továbbra is teljes mértékben elutasítja Bajnai Gordon miniszterelnök válságkezelő csomagját, így az április 30-ra tervezett sztrájkok és a május elsejére tervezett demonstráció még mindig időszerű, továbbá azt kérik a kormányfőtől, hogy kezdjen érdemi tárgyalásokba a szociális partnerekkel - közölte a tömörülés vasárnap az MTI-vel.

Mint közleményükben fogalmaznak: a program újabb részletei "további sötét felhőként tornyosulnak a magyar munkavállalók feje fölé", hiszen azokból - minden kormányzati retorika ellenére - az tűnik ki, hogy továbbra is a nagytőkének kedvezve, az elszegényedett munkavállalók kárára kívánja rendezni a kormányfő az ország helyzetét.

A LIGA szerint a bejelentett válságkezelő intézkedések mind olyan eszközök, amelyek nem eredményeznek több munkahelyet, több munkát, vagy több bért, csak magasabb profitot a tőkéseknek.

Az adók csökkentése általában véve nem elfogadható a LIGA Szakszervezetek számára, a munkát terhelő járulékok csökkentése pedig elsősorban a munkavállalói oldalon kell, hogy megmutatkozzon, hiszen ezzel érhető el a bérek viszonylagos növelése, de legalább értéken való megtartása. "Nem közgazdasági rejtély, hogy a gazdaság élénkítéséhez motiválni kell a fogyasztás növekedését, amihez elengedhetetlen feltétel az, hogy tisztességes bérhez és biztos munkához jussanak a munkavállalók, az adófizetők, az ország és a válság finanszírozói" - írja közleményében a LIGA.

A négynapos munkahét bevezetése a közszférában nem csupán rossz ötlet, következményei kiszámíthatatlanok - olvasható a közleményben, amelyben kitérnek a tömegközlekedés államra eső költségtérítésének megvonására, amely az amúgy is alulfinanszírozott BKV, Volán és MÁV társaságoknál beláthatatlan káros következményekkel járhat.

A LIGA Szakszervezetek ezért továbbra is követeli, hogy Bajnai Gordon és az új kormány azonnal kezdjen érdemi tárgyalásokba a szociális partnerekkel, és az emberek "végleges nyomorba döntése helyett" vegye fel a harcot végre a fekete gazdasággal és a korrupcióval, valamint átfogó reformok keretében strukturálja újra a nagy szociális elosztó rendszereket, ahelyett, hogy össze-vissza nyirbálná azokat.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk