Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

LMP: nem lehet tovább várni az ifjúsági garanciaprogram bevezetésével

Az LMP szerint nem lehet tovább várni az ifjúsági garanciaprogram bevezetésével, hazai és az új uniós ciklus forrásainak felhasználásával minden fiatalnak garantált lehetőséget kell adni, hogy bekapcsolódhasson a programba.

Szél Bernadett, a párt társelnöke az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben évről évre nő a kallódó fiatalok aránya, akik se nem dolgoznak, se nem tanulnak, a kormány nem él azzal az uniós program által biztosított lehetőséggel, amely négy hónapon belül garantált segítséget nyújtana 175 ezer fiatalnak.

Hozzátette, hogy az elhibázott oktatáspolitika miatt egyre többen morzsolódnak le már a középiskolában, és egyre több érettségizett előtt zárulnak be a felsőoktatás kapui is.

A társelnök hivatkozott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek az LMP kérdésére adott válaszára, amelyben szerinte a kormány "beismerte", hogy 2018-ig nem lesz ifjúsági garanciaprogram, a rendszer csak 2018-ra lesz képes arra, hogy garantált segítséget nyújtson az iskola és a munka közt rekedt fiataloknak.

Az Országgyűlés honlapján olvasható miniszteri válaszban az áll, hogy a kormány 2014-20 között összesen 220 milliárd forintot, a foglalkoztatási célú uniós források egyharmadát kívánja a fiatalok elhelyezkedési lehetőségeinek javítására fordítani. Ebből a forrásból országszerte több mint 180 ezer fiatal részesülhet a fokozatosan kiépülő ifjúsági garancia támogatásaiban és szolgáltatásaiban. A rendszer teljes körű bevezetését Magyarország legkésőbb 2018-ra vállalta.

A válasz szerint az új program elindítása a 2014-20-as programozási időszak első intézkedései között szerepel. Így 2014 második felében a regisztrált – kiemelten a hátrányos helyzetű, alacsony iskolai végzettségű – fiatalok foglalkoztathatóságának javítását célzó, aktív munkaerő-piaci programok indulnak.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter