Megjelent: 15 éve

Magyar Leonardo projektek az európai élvonalban

Az Európai Mobilitási Nívódíj norvég kezdeményezésre jött létre, nyolc Leonardo nemzeti iroda közreműködésével. A cseh, holland, izlandi, litván, norvég, osztrák, svéd és magyar együttműködés keretében húsz ország hetven szakmai projektje közül választották ki a legjobbakat.

Célcsoportonként öt projektet jelölt a díjra a Leonardo nemzeti irodák delegáltjaiból, független szakértőkből és az Európai Bizottság képviselőiből álló nemzetközi bíráló bizottság. A legszínvonalasabban kidolgozott projektek között minden kategóriában szerepelt magyar résztvevő, ami a magyar Leonardo projektek megvalósításának kiemelkedő színvonaláról tanúskodik, és ez az eredmény elismerést szerez a hazai szakképzésnek is.

Szakmai alapképzés: Vendéglátóipari, Idegenforgalmi és Kereskedelmi Szakközépiskola: Vendéglátóipari és szállodai kihelyezés fiatalok részére 2001-2002 (www.vendeglato-bp.sulinet.hu)

Felsőoktatás: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem: A francia tagozat első éveseinek szakmai gyakorlata (www.francia-tagozat.bme.hu).

Fiatal dolgozók: Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége: Fiatal építőipari szakmunkások egyéves franciaországi szakmai továbbképzése (www.evosz.hu).

Oktatók, foglalkoztatási tanácsadók: Békés Megyei Munkaügyi Központ: Munkaerő-piaci igényeket figyelembe vevő pályaorientációs, pályaválasztási rendszer modelljének kialakítása (www.bekesmmk.hu).

A legjobban megvalósított csereprogramokat és szakmai gyakorlatokat a január 24-25-én Oslóban megrendezett Valorizáció és minőség a mobilitásban című értékelő konferencián mutatták be az intézmények. A magyar projektek közül a Békés Megyei Munkaügyi Központ részesült a rangos európai elismerésben, egy cseh, egy bolgár és egy német projekttel egyetemben.

Az Európai Bizottság Leonardo da Vinci programját Magyarországon a legnagyobb volumenű mobilitást lebonyolító szervezet, a Tempus Közalapítvány kezeli. A program célja a szakmai alap- és továbbképzés európai jellegének erősítése, az elméleti és gyakorlati szakmai tudás, valamint a szaknyelvi készségek fejlesztésének elősegítése. A legkiválóbb projekteket országos szinten Mobilitási Nívódíjjal tüntetik ki, ettől az évtől kezdve pedig európai szinten is elismerik a kiemelkedő színvonalon megvalósított pályázatokat. A Leonardo mobilitási projektek következő beadási határideje 2005. február 11.

További információ a Tempus Közalapítvány honlapján: www.tka.hu. A Békés Megyei Munkaügyi Központ pályaválasztásban érintett szervezeteinek képviselői Írországban vettek részt kéthetes tanulmányúton, ahol azt kutatták, hogy milyen munkaerő-piaci információk segítik ott a pályaválasztást, hogyan működik a pályaválasztási rendszer, illetve az iskolai és iskolarendszeren kívüli képzési lehetőségek közvetítése. A munkaügyi központ dolgozói külföldön szerzett tapasztalataik és ismereteik alapján olyan pályaorientációs rendszert alakítottak ki, amely segíti a fiatalokat és a pályamódosítás előtt álló felnőtteket a megfelelő szakma kiválasztásában. A projekt célja, hogy a pályaválasztás előtt állók - érdeklődési körük és képességeik mellett - figyelembe vegyék az aktuális munkaerő-piaci helyzetet is, amikor döntenek. A pályaorientációs program a www.epalya.hu internetes portálon érhető el.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek