Megjelent: 10 éve

Magyar orvosokra is szükség lesz Szlovákiában?

A magyar és a cseh hatóságok megerősítették: a szlovák egészségügyi miniszter segítséget kért tőlük, és támogatásukról biztosították - írja a hirado.hu. Szlovákiában mintegy 1600 orvos továbbra is fenntartja a felmondását, azaz azt, hogy december elsejével megválik eddigi munkahelyétől.

A mintegy 2400 szlovákiai kórházi orvosból, akiknek november 30-án lejár kéthónapos felmondási idejük, eddig mintegy 800 elfogadta a kormány kompromisszumos béremelési ajánlatát, s visszatér munkahelyére - közölte Ivan Uhliarik szlovák egészségügyi miniszter, miután kedden este Iveta Radicová miniszterelnökkel együtt találkozott a válsághelyzetbe került kórházak igazgatóival és orvosaival. "Mintegy 1600 orvos továbbra is fenntartja a felmondását, azaz azt, hogy december elsejével megválik eddigi munkahelyétől" - jelentette ki a tárcavezető, aki bízik abban, hogy a szerdán további orvosok fogadják el a kormány 300 eurós béremelési ajánlatát.

December 1-jétől szükségállapotot rendeltek el tizenöt kórházban. A szükségállapot azt jelentené, hogy azok az orvosok, akik felmondtak, nem hagyhatják el a kórházat december elsejével, munkára kötelezik őket. Aki pedig nem hajlandó dolgozni, azt akár két év felfüggesztett börtönre is ítélhetik. A szakorvosok szövetsége bejelentette: tagjai december 1-jén bezárják a rendelőket, és betegeiket a kórházakba irányítják. Ezzel akarják figyelmeztetni a kormányt, hogy pénz nélkül nem lehet gyógyítani. Másrészt szolidárisak a kórházi dolgozókkal.

A kórházakban már tervezik a december 1. utáni életet. A nagyszombati egyetemi kórház igazgatója nem zárta ki, hogy mind a nyolcvan felmondó orvosát behívja.

Kassán több orvos is meggondolta magát, mintegy száznegyvenen visszavonták felmondásukat. Itt már csak huszonnyolcan tiltakoznak, így biztosítható az intézmény működése.

Pozsonyban még mintegy négyszázhatvan doktor tölti felmondását. A szülészet, az újszülöttosztály, a sebészet és a baleseti sebészet megbénul, ha nem lép a kórház. Az igazgató itt még semmilyen kényszerítő intézkedést nem hozott.

Szerdától minden kórházban információs vonal működik, a betegek ezen keresztül tájékozódhatnak. A magyarok lakta déli területek kórházaiban nincs veszély. Elenyésző számban mondtak fel az orvosok.

hirado.hu/MTI
  • 2022.05.30AmCham HR Dream Day – motiváció és megtartás Találkozzunk a Kopaszin, ahol a Gallup londoni partnere beszél a nemzetközi HR trendekről, a legelismertebb hazai szakértőkkel együtt gondolkodunk motivációról, megtartásról, produktivitásról és adatvezérelt HR megoldásokról. Részletek Jegyek
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter