Megjelent: 13 éve

Magyar szakember a legnagyobb tévés világszövetség vezetői között

A világ legnagyobb televíziós és rádiós szövetségének csúcsvezetői közé választották Rudi Zoltánt, a Magyar Televízió elnökét, aki mellett az ötvennégy ország hetvenhat közszolgálati rádióját és televízióját tömörítő unió tagjai voksoltak az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (EBU) genfi közgyűlésén.

Az EBU évente 70 milliárd forintból gazdálkodó nonprofit szervezet, amely elsősorban a tagjainak nyújt szolgáltatásokat. Négy év alatt a Magyar Televízió nemcsak megújította szakmai kapcsolatait az EBU-val, hanem befolyásos tagja is lett a közel egymilliárd potenciális nézőt és hallgatót megszólító szervezetnek.

A legelismertebb közszolgálati médiumokat egyesítő unió főigazgatója, Jean Réveillon nemrégiben egy brüsszeli MTV-rendezvényen elmondta: a Magyar Televízió nagyon aktív az EBU-ban, és azt is bizonyította, hogy fontos számára a közszolgálati értékek európai érdekérvényesítése.

Az európai, közel-keleti és észak-afrikai műsorszolgáltatókat tömörítő szövetségnek Rudi Zoltán személyében először van magyar vezetője. A működését januárban megkezdő új irányító testület (Executive Board) létrehozását az EBU szervezeti reformjának részeként határozták el.

A magyar köztévé elnökét szakmai múltja, az MTV modernizálása, a közelmúlt eredményei, illetve az EBU-ban zajló reformfolyamatban való közreműködése alapján jelölték a testületbe. Rudi Zoltánt a december 6-ai genfi közgyűlésen választották meg a világ legnagyobb televíziós szövetségének tagjai. A társadalmi munkában ellátott megbízatás egy évre szól, a testület januártól Genfben dolgozik.

Az új, tizenegy tagú vezetőség feladata a szervezet átfogó reformjának megvalósítása lesz a digitális átállás követelményeinek megfelelően. Ebben a munkában szánnak szerepet a Magyar Televízió átalakítását sikerrel menedzselő Rudi Zoltánnak.

A háromdiplomás, jogász, újságíró és lobbiszakértő végzettségű Rudi Zoltán a rendszerváltozás, 1989 óta dolgozik a Magyar Televízióban. Mielőtt 2004-ben az MTV elnöke lett, végigjárta a szakmai ranglétrát a köztévében.

Szerkesztő-riporterként kezdett, 1994-től előbb helyettese, utóbb főszerkesztője volt a Belpolitikai Stúdiónak, 1997-től két évig pedig a Híradó élén állt, majd elnöki tanácsadóként dolgozott.

2000-től két évig a TV2-nél a reggeli műsorsáv főszerkesztőjeként tevékenykedett, és a kereskedelmi televízió oktatási projektjét is vezette. 2002-ben hírigazgatóként igazolt vissza a Magyar Televízióhoz, majd megbízott programigazgató is lett, 2004. március 5-én pedig az MTV Közalapítvány Kuratóriuma elnökké választotta. A rendszerváltozás óta ő az első olyan elnöke az MTV-nek, aki kitölti négyéves mandátumát.

Az MTV-ben zajló szakmai tevékenység egyik első elismerése volt, hogy 2005-ben a Magyarországot bízták meg a 2008-as általános közgyűlés rendezésével, és így jövő májusban Budapest adhat otthont a legfontosabb döntéshozó fórumnak.

Az EBU-ban több MTV-s szakember is dolgozik: Sipos Pál kulturális főszerkesztő a Televíziós Bizottság tagja, Vigh Zoltán vezető szerkesztő pedig az újonnan alakult Hír Bizottság munkájában vesz részt.

Az EBU-tagságnak köszönhetően a 2008-as labdarúgó EB-t és a pekingi nyári olimpiai játékokat is a közszolgálati televízió közvetíti majd.


  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter