Megjelent: 9 éve

Májustól utalják a művészek nyugdíját

Nem maradnak ellátás nélkül azok az alkotóművészek, akik eddig a Magyar Alkotóművészeti Közalapítványtól kapták nyugdíj-segélyüket, szögezi le a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közleményében.

Az 1316/2010. (XII. 27.) Kormányhatározat alapján számos más állami közalapítvánnyal együtt - a következő hetekben a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány (MAK) is megszűnik. Az átalakítás nem érinti a MAK által eddig folyósított ellátásokat, szögezi le a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sajtóközleményükben.

A MAK által folyósított nyugdíjsegélyek - özvegyi, árvasági vagy rokkantsági ellátások - továbbra is járnak az arra jogosultaknak, olvasható az anyagban, csupán annyi változik, hogy májustól a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság folyósítja azt (folyószámlájára vagy postai úton, ahogy az eddig is történt). Ezt szabályozza a március 31-én kihirdetett 52/2011 számú kormányrendelet.

A kormányrendeletre annak érdekében volt szükség, hogy a nyugdíjak folyósítása az eddigieknél biztonságosabb és kiszámíthatóbb keretek között történjen. A jövőben minden művész, illetve hozzátartozója a járandóságát az állami nyugdíjakkal egy időben, rendszeresen és pontosan fogja megkapni. Az érintett nyugdíjasokra semmilyen plusz adminisztrációs kötelezettség nem hárul, a MAK átadja az adatbázist és a megállapító határozatokat is. Amennyiben a nyugdíjas művész társadalombiztosítási nyugellátással is rendelkezik, akkor azt a nyugdíjjal megegyező időben, részletezve fogja megkapni.

Semmilyen hátrány nem éri a művészeket, sőt néhány kiigazítással tovább él a méltányossági nyugdíj megállapítás lehetősége. Minden olyan művész jogosult lesz a nyugdíjra, aki 1992-ben betöltötte a 40. életévét, de nem tudott legalább 10 év tagsági időt szerezni és nincs társadalombiztosítási nyugellátása. Méltányossági nyugdíjemelés is kérhető a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szabályai szerint.

Azok számára, akik még nem érték el a nyugdíjkorhatárt, de jogosultak lesznek a MAK nyugdíjsegélyre, a rendelet alapján még a MAK állapítja meg az ellátást, a folyósításra azonban csak akkor kerül sor, amikor a jogosult eléri a 62. életévét. Addig a megállapított nyugdíjakat nyilvántartják és a folyósított nyugdíjakkal azonos mértékben emelik, hogy a művészek ne szenvedjenek kárt a korábbi nyugdíj megállapítása miatt.

A Magyar Állam a Közalapítványon keresztül eddig több mint 15.000.000.000 forintot fordított a nyugdíjsegélyekre. Ez az összeg sokszorosa annak, amit annak idején a Művészeti Alap levont a művészektől, és többszöröse a Közalapítvány jelenlegi teljes vagyonának. A kormány a továbbiakban is biztosítja a volt Művészeti Alap-tagok és az öregségi nyugdíjkorhatárt még el nem ért jogosultak ellátását, a vagyont pedig továbbra is művészeti célra - a magyar kultúra értékeinek gyarapítása érdekében - kívánja működtetni - áll a lapunknak eljuttatott sajtóanyagban.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Idén is keresik a felelősségteljes munkáltatókat

A pályázatra szeptember 30-ig lehet jelentkezni. Teljes cikk

Akár Brüsszel engedélye nélkül is megemeli a postások bérét a magyar kormány

Mindenképp megkapják a béremelést a postai dolgozók. Több mint 14 ezer munkavállaló részesülhet legalább 10 százalékos bérfejlesztésben. Teljes cikk

Kaotikus állapotra panaszkodik, petíciót indított a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete

A VPDSZ elnöke kilenc pontban fogalmazta meg a szakszervezet követeléseit. Teljes cikk