Megjelent: 7 éve

Másfélszer többen dolgoznak feketén

A lap csütörtöki számában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatására hivatkozva arról számolt be, hogy míg 2011-ben 2741 munkáltatónál találtak az ellenőrök feketén dolgozókat, idén október 19-ig már 4152 ilyen esetet regisztráltak.

Leggyakrabban élelmiszerboltokban, kocsmákban, vendéglátásban akad horogra be nem jelentett alkalmazott. Ebből is látszik, hogy elsősorban nem a nagy cégek élnek vissza a jogszabállyal, hanem a kis- és közepes vállalkozások. A munkáltatóra akár egymillió forint mulasztási bírságot is kiróhat a NAV, de az így alkalmazottak is pórul járnak, mivel tőlük a be nem fizetett személyi jövedelemadót fogják besöpörni.

A cikkből kiderül: az érintett munkáltatók milliárdos nagyságrendű károkat okoznak a költségvetésnek: tavaly csaknem 1,1 milliárd, egy évvel korábban pedig mintegy 1,3 milliárd forint nettó adókülönbözetet állapított meg az adóshatóság a be nem jelentett alkalmazottak foglalkoztatását feltáró ellenőrzések során.

Népszabadság
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter