Megjelent: 10 éve

Még a minimálbért sem fizetik ki a munkáltatók

images

A lap szerint a feketefoglalkoztatás után a bérrel kapcsolatos szabályok be nem tartása a legjellemzőbb hiányosság a cégeknél. Ez utóbbiakon belül pedig kiemelkedik a minimálbér kifizetésének elmulasztása. A garantált bérminimumot - szakmunkás minimálbért - a foglalkoztatók több mint negyede nem fizette ki, az érintett dolgozók ötödét rövidítették meg ezzel.

Hasonló arányban sértették meg a munkáltatók a különböző pótlékok fizetésére vonatkozó előírásokat: ezt a hátrányt szinte minden második munkavállaló megérezte. A munkabérrel kapcsolatos jogsértést elkövető munkáltatók 40 százaléka a kereskedelemben működik.

Az OMMF szerint a jogsértések oka többnyire a figyelmetlenség és a jogszabályok nem ismerete. A munkavállalók kiszolgáltatottsága továbbra is érzékelhető, az alkalmazottak nem merik elmondani az őket érő munkaügyi szabálytalanságokat - állapította meg a felügyelet.

Világgazdaság
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter