Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Meg kell emelni a Volán-dolgozók bérét a Munkástanácsok szerint is

A Volán-társaságoknál kétszámjegyű átlagos bérfejlesztésre van szükség - jelentette ki a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke Zalaegerszegen.

images

A szakszervezeti álláspont szerint jogos igény, hogy 3-4 év alatt 50 százalékos béremelés valósuljon meg, ugyanakkor úgy vélte számos kérdést vet fel, hogy ez miként hajtható végre a Volán-társaságoknál.

Palkovics Imre rámutatott: a munkanélküliség 5 százalék alá csökkent, számos betöltetlen munkahely van az országban. A szakemberhiány a Volán-ágazatban is tapasztalható, ezért a bérek emelése megkerülhetetlen szerintük.

Az ágazat az elmúlt időszakban hatalmas átalakuláson ment keresztül, ezért olyan csomagra van szükség, amely alapján működőképes rendszer alakulhat ki: a jövedelem biztosítani fogja a tisztességes megélhetést, és a munkavállalók magas technikai színvonalon végezhetik a munkát - hangsúlyozta a MOSZ elnöke.

Kitért arra is, hogy a Volán-társaságoknál a régi, javításra szoruló buszok miatt felduzzadt a szerelői, technikai állomány létszáma. Az új, korszerű járműveknél erre a kapacitásra valószínűleg nem lesz szükség, ezért javaslatuk szerint a felszabaduló munkaerőt az - egyébként szükséges - buszgyártás irányába kell terelni, így megoldódna a foglalkoztatás és hazai forrásból tudnák pótolni a hiányzó járműveket - vélekedett.

Beszámolt arról is, hogy regionális és összehangolt JOGpontok projekt keretében magánszemélyeknek és vállalkozásoknak ingyenes jogi segítséget nyújtanak a munkajog, cégjog, TB és adójog területén.

A tanácsadást szerződtetett jogászok végzik, a szolgáltatást, személyesen (az erre a célra létrehozott irodákban) és elektronikus úton is kérhetik, emellett igénybe vehetik a telefonos jogsegélyszolgálatot.

A projekt 576 millió forint európai uniós támogatással valósul meg, a szolgáltatást 3 éven át lehet igénybe venni - mondta el Bernáth Ildikó, a Nyugat-Dunántúli JOGpontok kontrollere.

Tájékoztatása szerint a Dunántúlon 22 településen 24 iroda működik, Zala megyében összesen 7 helyszínen biztosítják a jogsegélyszolgálatot.

A szolgáltatást július elseje óta közel 800-an vették igénybe: az elektronikus szolgáltatást zömében a 25 és 45 év közötti korosztály, míg a személyes megkeresést inkább az 50 év felettiek választották.

A projektbe 15 ezer igénylőt szeretnének bevonni. Az irodákat működtető településeken jogásznapokat szerveznek, ahol felkészült és a szakterülethez értő jogászok adnak tájékoztatást - ismertette Bernáth Ildikó.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A Cirque du Soleil 3500 embert bocsátott el, és csődvédelmet kért

Közel egymilliárd dollárra rúg a világhírű Cirque du Soleil adóssága. A társulat 3500 embert bocsátott el, és csődvédelmet kért. Teljes cikk

Közel 300 millió forint versenyképesség-növelő támogatást kapott a Transintertop

Nyolcszáz milliós környei beruházásához nyert 282 millió forint versenyképesség-növelő támogatást a magyar árufuvarozási piac 10. legnagyobb... Teljes cikk

Ötven munkahelyet teremt Debrecenben a Sensirion

Debrecenben építi föl közép- és kelet-európai gyártóüzemét a svájci központú Sensirion - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium... Teljes cikk