Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Még sok ezer munkahelyet hozna létre a kormány - egy újabb lépés

A 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban 490 milliárd forint áll rendelkezésre kifejezetten a mikro-, kis- és középvállalkozások számára - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium, európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára csütörtökön Békéscsabán.

Rákossy Balázs a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány alapításának 25. évfordulója alkalmából rendezett konferencián kifejtette: eddig 26 pályázatot írtak ki kkv-k számára a Gazdaságfejlesztési- és Innovációs Operatív Program (GINOP) összesen 2700 milliárd forintos keretéből, és még az idén további 26 jelenik meg.

Hozzátette: a kiírni tervezett 26 pályázatból öt, összesen több mint 32 milliárd forint értékben kifejezetten a mikro-, kis- és középvállalkozásokat célozza meg.

Az államtitkár ismertette: a már megjelent 26 pályázatból 1,1 milliárd forint értékben 25 Békés megyei pályázó nyert el támogatást, két békéscsabai pályázót pedig 286 millió forintos támogatásban részesítettek.

Rákossy Balázs elmondta: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) Békés megye 2020-ig 57,9 milliárd forintot hívhat le, Békéscsaba pedig 13,2 milliárd lehívására lesz jogosult.

A 2007-2013-as ciklusban a dél-alföldi régió 1300 milliárd forintot költhetett el, Békés megye 26 milliárd forintos támogatásban részesült a Gazdasági Operatív Program keretéből, és 57,5 milliárd forinthoz jutott hozzá a Regionális Operatív Programból. A megyeszékhely, Békéscsaba a két programból összesen 17,7 milliárd forintot kapott, amelyből csaknem 400 projektet valósítottak meg.

Rákossy Balázs emlékeztetett: Magyarországon tavaly 3,7 százalékos volt a gazdasági növekedés, és idén is 3 százalék várható. 2014-ben 6800 milliárd forint értékű beruházás valósult meg az országban, és rekordösszegű, 1850 milliárd forintnyi uniós támogatást fizettek ki. A munkahelyek száma folyamatosan nő, 2010 óta több mint 550 ezer állás jött létre, ebből több mint 300 ezer a versenyszférában.

Az államtitkár hangsúlyozta, szeretnék, ha ez a trend folytatódna, emiatt döntött úgy a kormány, hogy az új hétéves ciklus forrásainak több mint 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítja.

Rákossy Balázs szerint a kkv-kat segítő mikrohitelek az EU-ban is "sikertörténetnek" számítanak, ezen a téren - a tanácsadás és a helyi vállalkozásfejlesztési központok létrehozása mellett - a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány segítheti a hazai mikro-, kis- és középvállalkozásokat.

Farkas Zoltán Imre, a Magyar Államkincstár támogatási igazgatója a konferencián elmondta: év végéig a TOP-ból 456 milliárd forintot írnak ki a megyék, 206,5 milliárdot pedig a megyei jogú városok számára.

Az alapításának 25. évfordulóját ünneplő Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány célja olyan helyi és térségi érdekszférákon is túlnyúló tevékenységek, gazdaságfejlesztő programok megvalósítása, mely támogatja a mikro-, kis- és középvállalkozások létrejöttét és megerősödését, versenyképességük fokozását, növekedési esélyeik bővítését.
  • 2021.06.14DEKRA Felnőttképzési konferencia A globális képzési piac meghatározó szereplőjeként fontos számunkra, hogy ügyfeleink képzéseinek tervezéséhez és megszervezéséhez a lehető legtöbb támogatást adhassuk. A 2021. január 1-től hatályos, az OKJ-t felváltó új képzési rendszerrel életbelépő új folyamatok minden munkáltatót érintenek, akik munkavállalóik részére képzéseket szerveznek. Hogy segítsük az eligazodást, illetve iránymutatást nyújthassunk az új képzési rendszerrel kapcsolatban, INGYENES webkonferenciát tartunk a témában. Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ismét elstartolt az e-kerékpár pályázat

Május 3. és 7. között nyílik meg az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzését támogató pályázat hatodik fordulója. A keretösszeg 1 milliárd forint. Teljes cikk

Vidéken élő nőket segítő vállalkozói pályázat indul

A pályázat az Amerikai Nagykövetség és a Fenntartható Vállalkozásokért Alapítvány összefogásával valósul meg. Teljes cikk

Versenyjogi esszépályázatot hirdetett a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) „Versenyjog Magyarországon és az EU-ban” elnevezésű tanulmányi pályázatának célja a fiatal generáció... Teljes cikk