Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Megállapodtak a villamosenergia-ipariak kedvezményes tarifájáról

Aláírták csütörtökön a villamosenergia-ipari munkavállalók, nyugdíjasok kedvezményes tarifájáról szóló egyezséget a szakma szakszervezeti képviselői valamint a kormányzat illetékesei.

A megállapodást az indokolta, hogy 2008. január 1-jével kiteljesedik a villamosenergia-iparban a versenypiac, amely a munkavállalók, illetve az iparág nyugdíjasai kedvezményes villamosenergia-vételezésének szabályait is új alapokra helyezi. A dokumentum lényeges eleme, hogy hatékonysági szempontok alapján, a kedvezmény sávos módon került kialakításra.

A kedvezményezettek az egyetemes szolgáltatás díjánál alacsonyabb áron vételezhetnek villamos energiát meghatározott mennyiségig. A kedvezményes villamosenergia-ár a jogosultak számára a villamos energiát értékesítő egyetemes szolgáltató lakossági szolgáltatási árának meghatározott százaléka. Eszerint 0 kilowattórától 6.000 kilowattóráig 37 százaléka, 6.000 kilowattórától 9.000 kilowattóráig 40 százaléka, 9.000 kilowattórától 12.000 kilowattórától 50 százaléka, 12.000 kilowattórától 15.000 kilowattóráig 60 százaléka.

A kedvezményes villamosenergia-ár növekménye a fogyasztástöbbletre vonatkozik, tehát például az első kedvezményes fogyasztási helyen 8.000 kilowattóra éves kedvezményes fogyasztás esetén 6.000 kilowattóra 37 százalék, 2.000 kilowattóra 40 százalék.

A jogosultak két, általuk megválasztott fogyasztási helyen vételezhetnek kedvezményesen villamos energiát évente összesen legfeljebb 15.000 kilowattóra mennyiségben. A második fogyasztási helyen évente legfeljebb 2.500 kilowattóra vehető igénybe a 60 százalékos áron. A villamosenergia-ipari munkavállalók villamosenergia-fogyasztási kedvezményét a villamosenergia-ipari munkáltatók finanszírozzák. Szerepet kap a finanszírozásban az átviteli rendszerirányító által beszedett díj is.

A hatósági árszabályozás, illetve árellenőrzés alá eső társaságok (átviteli rendszerirányító, elosztó hálózati engedélyesek, egyetemes szolgáltatók) költségei között a MEH elismeri a villamosenergia-fogyasztási kedvezmény finanszírozásához kapcsolódó indokolt költségeket.

Jogszabályban határozzák meg, hogy az egyetemes szolgáltatás ára és a kedvezményes villamosenergia-ár közötti különbözetet a munkavállalóik fogyasztása után a villamosenergia-ipari munkáltatóknak kell megfizetniük az egyetemes szolgáltatók részére. A munkáltatók és az egyetemes szolgáltatók a jogszabály alapján szerződést kötnek egymással a villamosenergia-ipari munkavállalók fogyasztási kedvezményének finanszírozására. Az egyetemes szolgáltatók is szerződést kötnek egymással erre vonatkozóan.

Az egyetemes szolgáltatók a villamosenergia-ipari munkavállalók villamosenergia-fogyasztási kedvezménye után számlát állítanak ki a munkáltatók részére, amelyet azok kiegyenlítenek. Az egyetemes szolgáltatók a saját működési területükön vételezési hellyel rendelkező saját villamosenergia-ipari munkavállalóik villamosenergia-fogyasztási kedvezménye után nem állítanak ki számlát, a jelentkező bevételkiesést a költségeik között jelenítik meg.

  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk