Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Megegyeztek a közmédiások: újragondolnak egyes elbocsátásokat

Mintegy száz-százötven munkavállalót érinthet valamilyen szempontból előnyösen a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsa (Közszat) között kötött megállapodás, az érdekképviselet az ő érdekükben döntött úgy, hogy eláll a demonstrációtól - értékelte a megegyezést a Közszat elnöke szerdán.

Nagy Navarro Balázs sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a megállapodást addig tekintik érvényesnek, amíg azt a munkáltató betartja, de ettől függetlenül vizsgálják az egyéb jogorvoslati lehetőségeket. A szakszervezeti vezető elmondta: bár a kedden megkötött megállapodás enyhíti az elbocsátandók terheit, mégis "szerényebb", mint amit az érdekképviselet el akart érni. A Közszatnak nem sikerült elérnie a többi között azt, hogy a gyermeküket egyedül nevelők ügyét felülvizsgálja a munkaadó, sem azt, hogy bizonyos, szociális szempontok alapján meghatározott csoportok mentességet élvezzenek a leépítés alól - tette hozzá.

Az MTVA kommunikációs igazgatója korábban arról számolt be: a munkaadó részéről a megegyezés feltétele volt, hogy a szakszervezetek elálljanak a demonstrációtól. Szabó László elmondta azt is: az MTVA újragondolja az elbocsátási tervét azoknak a munkavállalóknak, akik fogyatékkal élő, vagy legalább három gyermeket nevelnek, valamint azon házaspárok esetében is, akik mindketten érintettek a leépítésben.

Több mint 40 embert érint előnyösen az a változás, hogy bruttó 220 ezer forintos jövedelemszint alatt jár plusz egyhavi juttatás az elbocsátáskor a korábbi 200 ezer forintos szint helyett, többek leépítését pedig újragondolja az MTVA - mondta Nagy Navarro Balázs. Hozzátette azt is: a munkaadó garantálta, hogy a megszerzett pluszjárandóságok összeadódnak.

Az érdekképviseleti vezető azt is előrelépésnek tartja, hogy a felülről nyitott segélyalap összege 25 millió forintról 50 millióra emelkedett. Ebből azok igényelhetnek támogatást, akik a számukra kifizetett juttatásokon túl is nehéz helyzetbe kerülnek. Elmondta azt is: a Közszat a csoportos létszámleépítést továbbra is megalapozatlannak, az arányát és az érintettek körét tekintve elfogadhatatlannak tartja.

A közmédiában dolgozó mintegy 3500 munkavállalóból 3000 az MTVA munkatársa. Az alap az elmúlt hónapokban közülük csaknem 2200 ember munkakörét világította át. Az MTVA május 23-án jelentette be a csoportos létszámleépítés tervét a munkaügyi központoknál, majd megkezdte az egyeztetést az üzemi tanácsokkal. Az üzemi tanácsokkal megkötött megállapodást követően a 2200 ember háromnegyedénél a munkaadó szerződésmódosítást kezdeményezett, 550 munkavállalónak pedig elbocsátásról szóló előzetes értesítést adott át. Az elmúlt napokban az MTVA vezetése a Közszattal folytatott tárgyalásokat, amely a 13 közmédiás szakszervezetből 10-et tömörít.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk