Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Megfelelő-e a hazai szakképzési rendszer?

Látható, hogy a külföldi tőke elkerüli Magyarországot, ami részben annak következménye, hogy nem áll rendelkezésre a megfelelő tudással rendelkező munkaerő - mondta sajtótájékoztatóján Gúr Nándor, az Országgyűlés foglalkoztatási bizottságámak elnöke. A Fidesz szerint ma a fiatalok gyakorlatorientált tudással kerülnek ki a munkaerőpiacra.

A duális képzés mellett érvelő Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy a szakképzésbe a munkáltatókat és a szakszervezeteket is be kell vonni, mert így a kereslet-kínálat igénye alapján alakíthatják ki a rendszert.

Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke azt mondta, hogy a szakképzés alapja a jól megszervezett és magas szintű tudást adó közoktatás. Fel kell mérni, hogy az ország mely térségeiben milyen szakmákra van szükség - közölte.

Sós Tamás országgyűlési képviselő zárásként arról beszélt, hogy az Orbán-kormány szak- és felnőttképzéssel kapcsolatos politikáját a visszalépés jellemzi, kaotikus állapotok alakultak ki, a rendszer áttekinthetetlenné vált. Hangsúlyozta, hogy a cégeknek ma csupán két százaléka vesz részt a szakképzésben.

Erre reagálva a Fidesz közleményt adott ki: szerintük a szocialisták kormányzásuk alatt már bebizonyították, hogy valójában nem becsülik a dolgozókat, megélhetésüket magas adókkal nehezítették, munkanélküliséggel, fizetéscsökkenéssel, megszorításokkal sújtották őket. Az oktatási rendszer köszönőviszonyban sem volt a munkaerő-piaci igényekkel, ezért munkanélküliek tömegét termelte ki, a szakember-utánpótlás pedig megszűnt - írta reagálásában a kormánypárt sajtóirodája.

Ezzel szemben a Fidesz-kormány újraépíti a köznevelést, a szak- és a felnőttképzést, valamint a felsőoktatást is, hogy a fiatalok gyakorlatorientált tudással kerüljenek ki a munkaerőpiacra - hangsúlyozták.
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter