Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Megfelelő-e a hazai szakképzési rendszer?

Látható, hogy a külföldi tőke elkerüli Magyarországot, ami részben annak következménye, hogy nem áll rendelkezésre a megfelelő tudással rendelkező munkaerő - mondta sajtótájékoztatóján Gúr Nándor, az Országgyűlés foglalkoztatási bizottságámak elnöke. A Fidesz szerint ma a fiatalok gyakorlatorientált tudással kerülnek ki a munkaerőpiacra.

A duális képzés mellett érvelő Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy a szakképzésbe a munkáltatókat és a szakszervezeteket is be kell vonni, mert így a kereslet-kínálat igénye alapján alakíthatják ki a rendszert.

Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke azt mondta, hogy a szakképzés alapja a jól megszervezett és magas szintű tudást adó közoktatás. Fel kell mérni, hogy az ország mely térségeiben milyen szakmákra van szükség - közölte.

Sós Tamás országgyűlési képviselő zárásként arról beszélt, hogy az Orbán-kormány szak- és felnőttképzéssel kapcsolatos politikáját a visszalépés jellemzi, kaotikus állapotok alakultak ki, a rendszer áttekinthetetlenné vált. Hangsúlyozta, hogy a cégeknek ma csupán két százaléka vesz részt a szakképzésben.

Erre reagálva a Fidesz közleményt adott ki: szerintük a szocialisták kormányzásuk alatt már bebizonyították, hogy valójában nem becsülik a dolgozókat, megélhetésüket magas adókkal nehezítették, munkanélküliséggel, fizetéscsökkenéssel, megszorításokkal sújtották őket. Az oktatási rendszer köszönőviszonyban sem volt a munkaerő-piaci igényekkel, ezért munkanélküliek tömegét termelte ki, a szakember-utánpótlás pedig megszűnt - írta reagálásában a kormánypárt sajtóirodája.

Ezzel szemben a Fidesz-kormány újraépíti a köznevelést, a szak- és a felnőttképzést, valamint a felsőoktatást is, hogy a fiatalok gyakorlatorientált tudással kerüljenek ki a munkaerőpiacra - hangsúlyozták.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Karácsony Gergely is megszólalt a lehetséges BKV-sztrájk kapcsán

A főpolgármester szerint a 15 százalékos béremelést nem fogják tudni megadni a BKV-dolgozóknak, de szerinte nem lesz sztrájk. Teljes cikk

Több az egyéni vállalkozó, mint a cég

A legtöbb egyéni vállalkozás tanácsadásban, építőiparban, kereskedelemben érdekelt. Teljes cikk

A béremelések mellett leépítést is végrehajt a Tesco Magyarországon

Emelkednek a bérek a Tesco-Global Áruházak Zrt.-nél, de közben többtucatnyi dolgozótól válnak meg. Teljes cikk