Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Megint újságírók letartóztatására adtak parancsot Törökországban

További 47 újságíró ellen adtak ki elfogatási parancsot a hatóságok szerdán Törökországban a július 15-i puccskísérletet követő tisztogatások keretében - közölte az Anadolu állami hírügynökség. Hétfő óta már 21 újságírót tartóztattak le, többen pedig elhagyták az országot. A Nemzetközi Újságíró Szövetség tiltakozik, és az Unió fellépését sürgeti az ügyben.

A sajtó körében hétfőn kezdődtek a tisztogatások, akkor 42 újságíró ellen adtak ki elfogatási parancsot. Gyűlöletbeszéddel és terrorista szervezet támogatásával vádolják őket - mondta Sakir Fakili, Törökország budapesti nagykövete.

Az ankarai vezetés az amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot és egyebek közt a sajtó soraiba is beépülő mozgalmát teszi felelőssé a hatalomátvételi kísérletért. Gülen ugyanakkor elítélte a történteket és tagadja, hogy bármi köze lett volna az erőszakos hatalomátvételi kísérlethez.

A Zaman című napilap, mely újságírói ellen most kiadták a letartóztatási parancsot, korábban a Recep Tayyip Erdogan török elnök egykori szövetségeseként, mai esküdt ellenségeként számon tartott Gülen hálózatához tartozott, idén március elején azonban állami felügyelet alá vonták a prédikátor által kiépített "párhuzamos struktúrák" elleni fellépés részeként.

Sahin Alpay publicista az előállításánál jelen lévő újságíró kollégák kérdéseire úgy reagált: "Nem nyilatkozom, nem vagyok bűnös. Nem értem, miért állítanak elő, de majd megtudom."

A Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ) és az Európai Újságíró Szövetség (EFJ) közös közleményben tiltakozott szerda délután a történtek ellen. Philippe Leruth, az IFJ elnöke a török államfő felelősségre vonását sürgette az emberi jogok megsértéséért és a sajtó elnémításáért.

A kommünikében cselekvésre szólították fel az Európai Uniót és az Európa Tanácsot. "Nem maradhatunk némák, amikor újságírók tucatjait tartóztatják le a szemünk előtt. Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének és Federica Mogherininek, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy véget vessenek ennek a nyugtalanító helyzetnek" - írták.

Az IFJ értesülései szerint az utóbbi napokban 21 újságírót vettek őrizetbe a török hatóságok, 11 újságíróról pedig úgy tudni, hogy már elhagyták Törökországot - nyolcan a puccskísérletet követően, hárman pedig még előtte.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter