Megpróbálják hazacsábítani a fiatal kutatókat"/>
Megjelent: 10 éve

Megpróbálják hazacsábítani a fiatal kutatókat

Az Akadémia jelentős gondja a kutatási infrastruktúra elavult volta - hangsúlyozta Pálinkás József, az MTA elnöke a közgyűlés keddi napján a Magyar Tudományos Akadémia 2011-es költségvetési irányelveit ismertetve.

Mint kifejtette, ehhez alkalmazkodik a költségvetési irányelvekre tett javaslat, ezen irányelvek mentén folytatja majd az MTA vezetése a költségvetési tárgyalásokat.

"A költségvetésben jelentős emelést kérünk, ezen növekedések mindegyikéhez hozzárendelünk egy programot. A költségvetési tárgyalások során a kormány dönt, hogy ezen programokat az Akadémián kívánja-e megvalósítani, vagy sem. Amennyiben az Akadémián kívánja megvalósítani, az ehhez szükséges források beépülnek a költségvetésbe" - fogalmazott.

Jelen irányelvek feltételezik, hogy a kutatás, a fejlesztés és az innováció a következő időszakban hasonlóan a foglalkoztatáshoz, környezetvédelemhez, az oktatáshoz, a gazdaságot és a társadalmat élénkítő területté válik. Ennek megfelelően azon területek fejlesztését, kiemelt támogatását javasolja az MTA, amelyek hatékonyan, számon kérhetően és nem utolsó sorban viszonylag rövid időn belül hozzájárulnak a gazdasági és társadalmi célok megvalósításához. Az irányelvek kialakításánál figyelembe vették, hogy az Akadémia közfeladatai az elmúlt két évben jelentős mértékben növekedtek.

Pálinkás József elmondta, hogy a kutatási infrastruktúra fejlesztésére 2 milliárd forintot kér az Akadémia, az akadémiai kutatócsoportok létesítésére az egyetemeken pedig 1,8 milliárd forintot, ami a korábbiakhoz képest jelentős növekedés.

"A kormány majd dönt, hogy ilyen formában kívánja-e a kutatásokat fejleszteni az egyetemeken, vagy más módon" - húzta alá Pálinkás József. A kutatóintézeti támogatások célzott növelésére kitérve, elmondta, hogy elkészült a kutatóhálózat felmérése.

"Világosan látszik, hogy kutatóintézeteink hogyan teljesítenek, ahhoz, hogy a kutatóintézeteket fejleszteni tudjuk, célzott többlettámogatásra van szükség, ennek becsült értéke 2,8 milliárd forint. Az ésszerű alapellátási rendszer kialakításához 1,5 milliárd forintra van szükség" - sorolta az MTA elnöke.

Az Akadémia a jövő évi költségvetési irányelvek prioritásai közé sorolta egyebek közt a 2009-ben a kiemelkedő fiatal kutatók hazacsábítását és itthon tartását célzó Lendület-program folytatását. Tájékoztatása szerint tavaly e célra az MTA költségvetéséből 250 millió forintot fordított, az összegből 5 kutatócsoportot hoztak létre. Az idén 6 új kutatócsoportot létrehozására biztosítottak forrást, ez évente 300 millió forintot jelent. "Ez minden évben beépül a költségvetésbe, már 550 millió forint van a költségvetésünkben ilyen címen. Most 600 millió növekedést kérünk, ebből 10 kutatócsoportot tudunk elindítani" - magyarázta Pálinkás József.

A könyvkiadás fejlesztésére, amely különösen a hazai társadalomtudomány művelői számára bír nagy jelentőséggel, pótlólagosan 100 millió forintot kérnek.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter