Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Megszűnhet az alkalmi munkavállalói könyv

Kormánypárti képviselők igen szavazatával általános vitára alkalmasnak tartotta a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló törvény módosítását az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága hétfőn.

A 10:9 arányban támogatott, szakképzési hozzájárulásról szóló javaslatról Székely Judit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára elmondta, a jogharmonizációs módosításokon túl tartalmazza a szakmunkás ösztöndíjrendszer bevezetését egyebek között a hiányszakmák vonzóképességének növelése érdekében. Ezen túl csökkenti az adminisztrációs terheket, illetve tartalmazza a fuvarozókkal kötött megállapodás szerinti változtatásokat is. Elismerte, hogy a módosítások eredménye csak 3-4 év múlva jelentkezik, de - fogalmazott - ebben a kérdésben végre lépni kellett. Beszámolt arról is: vizsgálják a "gyorstalpaló" tanfolyamokat is, tapasztalatok szerint ugyanis az itt végzetteknek csak 45-50 százaléka tudott elhelyezkedni. Hangsúlyozta: ez az arány nagyon alacsony, ráadásul az OKJ-s képzések mögött gyakran áll állami támogatás. A tárca ezért azt szeretné, ha január elsejétől csak olyan OKJ-s tanfolyamot támogatnának, aminek elvégzése után az érintettek el is tudnak helyezkedni.


Át kell alakítani a rokkantnyugdíjas rendszertHerényi Károly (MDF) az alkalmi munkavállalói könyvvel kapcsolatos interpellációjára adott választ - amelyet a parlament korábban elutasított - a képviselők többsége elfogadta. A kormánypárti képviselők szavaztak mellette, az ellenzékiek ellene, akárcsak Czomba Sándor és Bernáth Ildikó (Fidesz) képviselők által benyújtott interpellációra adott minisztériumi válasz esetében. Utóbbival kapcsolatban Juhász Ferenc, az Országos Orvosszakértői Intézet főigazgatója kifejtette: a komplex rehabilitáció célja a fogyatékosok és a megváltozott munkaképességűek 10 százalék körüli, legális foglalkozatási szintjének növelése. Problémának nevezte, hogy a jelenlegi gyakorlatban a munkanélküliséget kezelik a rokkantnyugdíjas rendszerrel. "Ezt más országokban is megpróbálták már, ám sehol nem működött" - tette hozzá, megemlítve, hogy az Európai Unió minden régi és új tagállama átalakította már a rendszert, Magyarország kivételével. Az új rendszerben szakmai munkaképességet állapítanának meg és képességvizsgálatot végeznének, majd az eredmények függvényében tennének javaslatot a rehabilitációs járadékra.

Székely Judit hozzáfűzte: alapos szemléletformálásra is szükség van, a megváltozott munkaképességűek és a fogyatékkal élő munkavállalók iránti kereslet növelése érdekében. Ismertette: uniós támogatással távmunka és e-munka programot indítottak, első körben 8 ezer majd 40 ezer táv- és e-munkahelyre számítanak, igaz, hogy eddig csak egy-kétezer vállalkozás jelezte, hogy "fogadna" táv- és e-alkalmazottakat.

Herényi Károly interpellációjával összefüggésben Simon Gábor, a tárca államtitkára elmondta, hogy a minisztérium elkészítette az alkalmi munkavállalói (am) könyves foglalkoztatás szabályainak átalakítását, a tervek szerint megszüntetik az am-könyvet és a közteherjegyet, helyette elektronikus bejelentést vezetnek be, és szűkítik azt a munkáltatói kört, ahol ezt alkalmazni lehet. Úgy fogalmazott: az am-könyv létrehozásának célja helyes volt ugyan, de jelenlegi formájában visszaélésekre ad lehetőséget, ezért a szabályokon változtatni kell. A tárca összeállította javaslatát, amely várhatóan decemberben kerül a parlament elé.


Csak a feketemunkának adott teret az am-könyvSzékely Judit, a minisztérium szakállamtitkára kifejtette: az am-könyv a feketefoglalkoztatás melegágyává vált, ezért visszatérnek azokhoz az eredeti szabályokhoz, amelyek az alkalmi munkavállalását csak bizonyos szektorokban engedélyezik, az építőiparban, turizmusban, feldolgozóiparban például nem. Hangsúlyozta azonban azt is, hogy az alkalmi munkavállalást nem szabad összekeverni a szívességi munkával.
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek
További cikkek
A lakosság szinte teljes egészében felhasználta a SZÉP-kártyákon lévő alvópénzeket

A lakosságnak május 31-ig volt lehetősége felhasználni a SZÉP-kártyákon lévő "alvópénzeket". Teljes cikk

Minden tizedik magyar tervez a következő három évben vállalkozást indítani

A legtöbb vállalkozást az építőiparban, a szállítási ágazatban és a szolgáltató szektorban alapították. Teljes cikk

Komoly leépítések jönnek egy állami cégnél

A Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft. tavaly tavasszal még több mint 180 főt foglalkoztatott, most kétkörös leépítés jön. Teljes cikk