Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Megtévesztette a kamara az orvosokat?

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) felügyelőbizottsága szerint a köztestület vezetősége több ügyben nem tesz eleget tájékoztatási kötelezettségének, és megtéveszti a tagságot, mivel a kamarai honlapon továbbra is a jogszerűtlenül megemelt tagdíj szerepel.

Bánki Magdolna, a felügyelőbizottság elnöke az MTI-nek kedden azt mondta, már egy éve próbálják lefolytatni vizsgálatukat, de - annak ellenére, hogy alapszabály rögzíti a bizottsággal való együttműködési kötelezettséget - a kamara vezetősége "nem volt túl együttműködő".

Mint mondta, a felügyelőbizottság a jogszerűséget, a gazdálkodást és a számviteli szabályok betartását vizsgálta. A legnagyobb problémaként azt emelte ki, hogy a kamarai tagdíjat 2013-ban 20 ezerről 27 ezer forintra emelték meg. A bizottság megállapította, hogy ez nem volt szabályos. Ezt többször is jelezték az elnökségnek és a felügyeleti hatóságnak is.

Bánki Magdolna elmondása szerint Éger István, a MOK elnöke Balog Zoltán emberierőforrás-minisztertől kapott levele után elismerte, hogy szabálytalan volt a tagdíjemelés. Ezért Éger István a múlt év végi küldöttgyűlésen megpróbálta visszamenőleges hatállyal - szabálytalan módon - jogszerűvé tenni a tagdíjemelést. "Tavaly jogtalanul 44 ezer orvostól szedtek emelt tagdíjat" - hangsúlyozta a felügyelőbizottság elnöke, hozzátéve: ezt vagy vissza kell fizetni, vagy be kell számítani az idei tagdíjakba. A köztestület egész éves költségvetését újra kell gondolni - jegyezte meg.

A bizottság több más hibát is talált - mondta Bánki Magdolna, példaként említve, hogy a kamara vezetősége azt állítja: a köztestület újságjának költsége csökkent, a felügyelőbizottság viszont az adatokból azt állapította meg, hogy nőttek a költségek. Felhívták a figyelmet arra is, a kamara úgy kötött csoportos életbiztosítást az orvosokra, hogy adataik átadásához nem kérte az engedélyüket. A kamara több tagja azt sem tudja, hogy biztosítást kötöttek rá, és azt sem tudni, hogy kik a biztosítások kedvezményezettjei.

Hozzátette: bár többször kérték, a kamara nem hajlandó közzétenni a felügyelőbizottság jelentését a honlapján, és ott továbbra is - a már a vezetőség által is jogszerűtlennek elismert - 27 ezer forintos tagdíj szerepel.

Bánki Magdolna elmondta, hogy a felügyelőbizottság legutóbb hétfőn ülésezett, Éger Istvánt is meghívták, de ő nem jelent meg. A MOK vezetőségének számos kérdést megfogalmaztak. Az orvosi kamara vezetőségének gazdálkodása ügyében több felügyelő szervnek, hatóságnak megtették észrevételeiket, köztük az egészségügyi államtitkárságnak, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak. A felügyelőbizottság lépéseket tesz majd annak érdekében, hogy a tagok számára valós képet mutassanak be a kamara működéséről - fejtette ki Bánki Magdolna.

Éger István december 10-én tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a MOK áll mindenfajta hivatalos vizsgálat elé, amely a munkáját hivatott ellenőrizni, hiszen nincs takargatnivalója. Éger István a sajtótájékoztatón elmondta, a kamara gazdasági tevékenységéről a hivatalos szervek bármikor meggyőződhetnek, és "mindaz, amit egyesek nyilvánosságra kívántak hozni, az nem fedi a valóságot és nem megalapozott".

Az elnök véleménye szerint a kamara alapszabályába ütközik és etikailag is megkérdőjelezhető az, hogy egy le nem zárult vizsgálat a szereplők tudta nélkül kikerül a nyilvánosság elé. Ezek az események ellehetetlenítik a kamara munkáját - mondta.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Új lapot indíthatnak az Index felmondott újságírói

A portál felmondott szerkesztősége a Facebookon jelezte, hogy lesz másik Index. Teljes cikk

Attól félnek a rendőrök, hogy átvezényelhetik őket iskolaőrnek

A jogszabályok lehetőséget adnak arra, hogy a rendőröket beosztásuktól függetlenül más feladatkörbe helyezzék. Teljes cikk

Több mint hétmilliárd forintra pályázhatnak a zöld cégek

A pályázattal a kormány a környezetvédelmi célok mellett a kkv-kat is segítené. Teljes cikk