Megjelent: 7 éve

Mekkora az érdeklődés a támogatott nyelvi képzésekre?

2013 elejétől EU-s támogatással kedvezményesen lehet nyelveket, valamint informatikát tanulni. A felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. felmérte a jelentkezők igényeit annak érdekében, hogy hatékonyan felkészülhessen a tanfolyamok indítására. Kiderült például, hogy főként a kezdőket érdekli mind a nyelv-, mind az informatikatanulási lehetőség. Ők sem fogékonyak azonban mindenre: az adatok szerint ugyanis nem szívesen töltenék a hétvégéket tanulással, de a szuper intenzív tanfolyamok sem túl népszerűek.

images

Egy európai uniós finanszírozással megvalósuló kezdeményezés rendkívül kedvező feltételekkel kínál tanulási lehetőséget. A 2013. elején induló TÁMOP 2.1.2 "Idegen nyelvi és informatikai kompetenciák fejlesztése"elnevezésű, európai uniós forrásból finanszírozott képzéseken a résztvevők 2 vagy 5 százalék önerő befizetésével vehetnek részt felnőttképző intézményekben. A Perfekt Zrt. saját, előzetes felmérésében eddig több mint 2000 embert kérdezett meg a tanfolyamokkal kapcsolatos igényeikről.

Az eredmények alapján a képzésekre Budapesten kívül az ország keleti megyéiben (Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye) mutatkozik a legnagyobb igény, de magas az érdeklődők száma Fejér és Baranya megyében is. Egyelőre a vártnál kisebb az érdeklődés Somogy, Tolna és Zala megyékben.

A kutatásból az is kiderült, hogy a válaszadók több mint fele kizárólag hétköznap tanulna, és még egy ilyen kedvezményes képzésért sem áldozná fel a hétvégéjét. Az intenzitást tekintve a heti 2x2 órát jelölték meg ideálisnak. A szuper intenzív, 5x4 órát mindössze a megkérdezettek 9 százaléka vállalná. További érdekesség, hogy az eddig elindult képzéseket messze meghaladó arányban érdeklődnek a Perfektnél a jelentkezők az informatikai képzések iránt.

Nyelvek tekintetében a trendeknek megfelelően az angolt választják a legtöbben (70 százalék), németet pedig a kérdőívet kitöltők 30 százaléka tanulna. Az adatokból kitűnik, hogy vizsga-előkészítőre, illetve haladó tanfolyamra szinte alig van igény, kezdőre és újrakezdőre viszont annál inkább - a kérdőívet kitöltők kétharmada ugyanis az induló szintet választaná. Az informatikai képzéseknél is hasonló az arány, ott a válaszadók több mint fele teljesen kezdő.

Ezek az arányok összhangban állnak a projekt célkitűzéseivel, valamint támogatják annak megvalósulását, hogy a képzésekben kiemelten hátrányos térségben lévő településeken élők és olyanok vegyenek részt, akik ezeken a területeken jelenleg alacsony kompetenciaszinttel rendelkeznek.

A projekt keretében egyébként az elnyerhető támogatás maximális összege 90.000 forint, feltétel a 18. betöltött életév, valamint, hogy a pályázó ne álljon hallgatói jogviszonyban középiskolával vagy felsőoktatási intézménnyel.

Az EU-s támogatással létrejövő képzés tanrendje és menete megegyezik a többi, teljesen a hallgató által finanszírozott képzéssel, azonban a jelentkezés menete valamivel összetettebb, hiszen a támogatás igénybevétele online regisztrációhoz kötött, és szintén interneten zajlik a képzés kiválasztása is a www.tudasodajovod.hu oldalon.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter