Megjelent: 8 éve

Mekkora költségtérítés adható a dolgozóknak utazásra?

A közelmúltban tette közzé a Nemzetgazdasági Miniszter közleményét a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés felső korlátjáról, mely szerint a munkáltató által fizetett összeg 2013-ban havonta 34 600 forint lehet.

Érdemes tudatában lenni a korlátnak, hiszen bármekkora is az utazással kapcsolatban felmerülő összeg, a munkáltató térítése ezt nem haladhatja meg. A UCMS összeállítása arra ad választ, hogy ki, milyen feltételek teljesülése esetén számíthat költségtérítésre.

A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés feltételeit a 39/2010 II.26 Kormányrendelet szabályozza. Ennek alapján a munkáltatónak költségtérítést kell fizetnie azoknak a munkavállalóinak, akiknek a lakóhelye és a munkahelye nem azonos helységben van.

A költségtérítés a hazautazás címén is megilleti a munkavállalót, amely a rendelet szerint a tartózkodási helytől - a munkavégzés rendjétől függően - legfeljebb hetente egyszer a lakóhelyre történő oda - és visszautazás.

Mi tekinthető hazautazásnak?

Fontos kérdés, hogy mit tekinthetünk hazautazásnak. Gyakorlatilag azt az utazást, amikor hétvégéken haza, azaz az állandó lakóhelyére utazik a munkavállaló. Ez akkor lehetséges, ha a munkavállaló valahol ideiglenesen tartózkodik.

Nagyon lényeges, hogy a költségtérítés elszámolása előtt a dolgozó nyilatkozzon a lakóhelyéről és a tartózkodási helyéről, valamint arról, hogy a napi munkába járás a lakóhelyéről vagy a tartózkodási helyéről történik-e.

Mekkora költségtérítés jár?

Természetesen nem elhanyagolható kérdés az sem, hogy mekkora költségtérítés jár munkába járás esetén. A fenti jogszabály szerint a munkáltatónak kötelező megtéríteni a munkavállaló munkába járását szolgáló teljes áru, valamint utazási kedvezménnyel megváltott, illetve az üzletpolitikai kedvezménnyel csökkentett bérlet vagy menetjegy árának legalább 86 %-át.

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a munkáltató ne téríthetné meg a teljes költséget, azonban erre nem kötelezhető. A UCMS szakértője, Bodnár Andrea ugyanakkor írásában hangsúlyozta, hogy a költségtérítés összege nem haladhatja meg a jegy, vagy a bérlet árát.

További feltételeket is támaszt a Kormányrendelet, ami azt jelenti, hogy kizárólag közforgalmú vasút 2. kocsiosztályán, helyközi (távolsági) autóbuszjáraton, elővárosi buszon, HÉV-en, vagy menetrend szerint közlekedő hajón, kompon, réven utazhat a munkavállaló a munkavégzés helyére. Hazautazáshoz a fentieken kívül légi közlekedési jármű is igénybe vehető.

Adómentesen adható

Miután a munkába járás fogalmába beletartozik az átutazás céljából igénybe vett helyi tömegközlekedéssel történő utazás is, ezért az utazásra jogosító jegy, vagy bérlet juttatása esetén nem kell azt a magánszemély bevételeként figyelembe venni.

Például, ha munkavállaló Gödöllőről jár Érdre dolgozni, és Budapesten BKV bérlettel közlekedik, úgy a helyi (közigazgatási határon belüli) budapesti közlekedést átutazás céljából veszi igénybe.

Ebben az esetben a BKV bérlet juttatása esetén azt szintén nem kell a magánszemély bevételeként figyelembe venni, és az adómentesen adható.

A bérleteket le kell adni a munkáltatónak

Összegezve elmondhatjuk, adómentes utazási költségtérítés napi munkába járás és hazautazás esetén akkor illeti meg a munkavállalót, ha az a közigazgatási határon kívülről a lakóhely vagy tartózkodási hely, valamint a munkavégzés helye között munkavégzési célból történő helyközi (távolsági) utazással, illetve átutazás céljából helyi közösségi közlekedéssel történik.

Nagyon fontos feltétel azonban, hogy a költségtérítés kizárólag bérlettel vagy menetjeggyel való elszámolás ellenében történhet adómentesen, tehát azt mindig le kell adni a munkáltatónak.
  • 2021.06.14DEKRA Felnőttképzési konferencia A globális képzési piac meghatározó szereplőjeként fontos számunkra, hogy ügyfeleink képzéseinek tervezéséhez és megszervezéséhez a lehető legtöbb támogatást adhassuk. A 2021. január 1-től hatályos, az OKJ-t felváltó új képzési rendszerrel életbelépő új folyamatok minden munkáltatót érintenek, akik munkavállalóik részére képzéseket szerveznek. Hogy segítsük az eligazodást, illetve iránymutatást nyújthassunk az új képzési rendszerrel kapcsolatban, INGYENES webkonferenciát tartunk a témában. Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter