Megjelent: 9 éve

Melyik magánnyugdíjpénztár teljesített a legjobban?

Jelentős eltérést talált a magánnyugdíjpénztárak tavalyi és a korábbi években közölt gazdálkodásában a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A szervezet a kasszák adatszolgáltatásain alapuló összesítésében azt írta: tavaly a 18 hazai magánnyugdíjpénztár klasszikus portfólióinak összesített hozama 5,41 százalék, ami elmarad ugyan az előző év kiemelkedően magas adataitól, de így is az éves infláció felett teljesített.

Hat kasszának (Aegon, Honvéd, ING, MKB, Postás, Villamosenergia-ipari) sikerült a referenciahozamokat mindhárom portfóliónál túlszárnyalnia.

Az átlagos tízéves hozamráta alapján, amely a vagyonkezelői teljesítményt jellemzi, a legjobb nettó hozamot a klasszikus portfóliók közül az Életút érte el (8,95 százalék), a legalacsonyabbat pedig a Budapest (4,96 százalék). A Generali 2008-ban alakult, s 2009 volt az első év, amelyre adatokat kellett publikálnia, ezért a tízéves hozamoknál nem vettük figyelembe a teljesítményét. A kiegyensúlyozott portfóliók közül tízéves távon az Életút teljesített a legjobban (8,48 százalék), a legkevésbé kedvező pedig a Budapest teljesítménye (5,72 százalék). A növekedési portfóliók közül tízéves távon a Villamosenergia-ipari nyugdíjkassza viszi a pálmát (8,30 százalék), a leggyengébben pedig az Évgyűrűk "muzsikált" (4,37 százalék).

A referencia-hozamráta kiszámítása 2002 óta kötelező, így az éves átlagos referencia-hozamráta a 2001-2010. közötti időszak helyett a 2002-2010 közötti időszakra vonatkozik. A tízéves átlagos éves referencia-hozamrátát 3 magánkassza teljesítette túl minden portfóliónál, 8 pénztár teljesítménye pedig minden portfólió esetében a referenciahozam alatt maradt.

Egyéves és tízéves időtávon is valamennyi portfóliónál túlszárnyalta a referencia-hozamrátát az Aegon, a Postás és a Villamosenergia-ipari kassza, míg az Allianz, az Erste, az Évgyűrűk, a Quaestor és a Vasutas teljesítménye minden esetben a referenciahozam alatt maradt.

InfoRádió
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter