Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 13 éve

Mélyponton az olasz munkanélküliség

7,7 százalékról 6,8 százalékra csökkent tavaly a munkanélküliség Olaszországban. 1993 óta ez a legalacsonyabb szint - közölte a napokban az olasz statisztikai hivatal.

A munkanélküliség elsősorban Dél-Olaszországban csökkent és ebből különösen a nők profitáltak. Ennek ellenére a térségben a munkanélküliség továbbra is 2,5-szer magasabb, mint az ország más részein. A külföldiek körében 8,6 százalékos a munkanélküliség (4 százalékuk férfi, 15,4 százalékuk nő).

Mindez különösen Dél-Olaszországban jelent problémát. Nápoly, a térség legnagyobb városa, 41,7 százalékos foglalkoztatási rátát tud felmutatni. Az olasz átlag most körülbelül 58 százalék körül van. Az úgynevezett lisszaboni egyezményben az EU tagállamokat arra kötelezik, hogy 2010-ig az egyes államokban a foglalkoztatási rátát 70 százalékra emeljék. A lisszaboni stratégia szerint a női foglalkoztatási kvótának e határidőig el kell érnie a 60 százalékot. Olaszországban ez most 45,3 százalék, így távol áll még ettől a céltól. Mindemellett az Európai Unió tagjai elhatározták, hogy az 55-64 év közötti munkavállalók foglalkoztatási szintjét 50 százalékra emelik. Olaszországban ennek a korcsoportnak a rátája jelenleg 31,4 százalékon áll.


Der Standard/APA

Follow hrportal_hu on Twitter