kapubanner for mobile
Megjelent: 5 éve

Mennyit keres a cukrász? - szakmák mérlegen

Már pirkadatkor talpon vannak. Gyakran a hétvégéket is végigdolgozzák, hogy időben legyen születésnapi torta a családi partykon és a lakodalmakon vagy épp a céges rendezvényen. Szakmák mérlegen sorozatunkban nagyító alatt a cukrászok.Kövesd híreinket, állásainkat és szólj hozzá facebook-oldalunkon.

Már pirkadatkor talpon vannak. Gyakran a hétvégéket is végigdolgozzák, hogy időben legyen születésnapi torta a családi partykon és a lakodalmakon vagy épp a céges rendezvényen. Szakmák mérlegen sorozatunkban nagyító alatt a cukrászok.Kövesd híreinket, állásainkat és szólj hozzá facebook-oldalunkon.

Kovács János cukrász még csak 25 éves, de máris példaértékű versenyeredményeket tudhat magáénak a szakmában. A fiatalember a tavaly novemberi, Sao Paolo - ban rendezett XV. UIPCG Junior Cukrász Világbajnokság "nemzeti specialitások" kategóriájában a Busójárást megjelenítő karamellszobrával lett első.

Profi cukrászok műhelyében készült fel

János azon szerencsések közé tartozik, aki elmondhatja magáról, hogy szakmája egyben a hobbija is. Szabadidejében is folyton az újabb és újabb édes ételkülönlegességek kitalálásán gondolkodik, de már a novemberi világversenyt is komoly tervezési - tanulási időszak előzte meg. "A verseny előtt fél éves, fizetés nélküli szabadságra mentem, hogy a legprofibb hazai cukrászok műhelyében a lehető legtöbbet tanulhassak. Ebben ők is nagyon támogattak, órákat töltöttem náluk a fontosabb műhelytitkok ellesése érdekében." Versenynaptára gyakorlatilag 2007 óta folyamatosan tele van és az azóta lezajlott, csaknem 20 szakmai versenyen rendre dobogós helyezéseket ért el. János most sem tétlenkedik. Máris készül az elkövetkezendő évek versenyeire: eközben szorgalmasan dolgozik és mellékállás gyanánt saját kisvállalkozását is vezeti.

Már gyakorlati helyet sem könnyű találni

A fiatalember szakmai pályafutása ígéretes, mégis egyedi példa. Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete ügyvezetőjének tapasztalatai szerint a pályakezdők számára gyakran igen komoly kihívást jelent már a kezdeti lépések megtétele is a szakterületen.
A becslések szerint jelenleg ugyanis körülbelül 1200 cukrászati vállalkozás működik országszerte, miközben a felnőttképzési intézmények ontják magukból a leendő "édességgyártókat." Így aztán nem is meglepő, hogy már gyakorlati helyet találni is igen gyakran emberpróbáló feladatot jelent a pályakezdőknek, ami miatt a fiatalok szüleitől is gyakran futnak be hozzájuk segítséget kérő telefonhívások. (A leendő cukrászok álommunka -és gyakornoki helyei többek közt a Szamos Marcipán, a Pataky Cukrászda, a Zilah Kávéház-Krisztina Cukrászda és Étterem).

Fontos az iskolaválasztás

A felnőttképzéseket választóknak épp ezért érdemes olyan képző intézményeket választani, amelyek tudnak gyakorlati helyet is biztosítani a számukra. ) Ami jó hír a sütés szerelmeseinek, hogy amilyen nagy számban tódulnak ki az álláspiacra a leendő versenytársak, legalább annyian vannak köztük a pályaelhagyók is. Cukrásznak nagyon sokan pusztán azért jelentkeznek, mert szeretik az ínycsiklandozó süteményrecepteket, magát a sütés folyamatát, az ezzel kapcsolatos teendőket. Azzal már csak később szembesülnek, hogy ez a munka komoly állóképességet igényel. Mindemellett rendszeres koránkelést - a munkanapok gyakran már reggel 5-6 órakor indulnak - és a vendéglátóipar sajátosságai miatt a hétvégék "beáldozását" is, mivel a szombat-vasárnap tipikus csúcsidőszak a területen.

1 év és 200-300 ezer forint a szakma kitanulása

További érdekesség viszont, hogy a legjobak gyakran nem az alapképzésekből, hanem a felnőttképzések világából (OKJ-s tanfolyamok) kerülnek ki. Az okok kézenfekvők: mivel azokat sokan pályamódosítási szándékkal kezdik el, eleve motiváltabban kezdenek is bele a tanulásba. A cukrászképzések általában 1 évig tartanak, 2 befejezett középiskolai év birtokában már elkezdhetők. A képzés ára általában 200 ezer forint körül alakul - ám ehhez a záróvizsgák és a tankönyvek újabb 70+25 ezer, kis híján 100 ezer forintos kiadással járulnak hozzá pluszban. (Ezt persze intézménye is válogatja: akadnak azért olyanok is, ahol tandíjjal, vizsgadíjakkal, tankönyvekkel, jegyzetekkel együtt összesen 190 ezer forintba kerül ez a képzés.)
Bár a képzések körül mostanában komoly átszervezések zajlanak - a jövő útja előreláthatólag hosszabb képzési idő, magasabb költségvonzatokkal. Az idén januárban-februárban jelentkezők még a régi árakon, régi "forgatókönyv" szerint tanulhatnak a felnőttképzésekben cukrásznak. Mindenesetre kiderült: az anyagi vonzatok és kereseti lehetőségek tekintetében a cukrászat is inkább szerelemszakma, "mintsem kasszasiker."

Mennyit lehet keresni itthon és külföldön?

S hogy milyen bérekkel lehet találkozni ebben a szakmában? A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat 2011-es statisztikája szerint a cukrászok átlagos havi bruttó alapbére 112 700 forint. 20 éves kor alatt bruttó 94 ezer forint az alap (ez a minimálbéremeléssel növekedni fog), a legtöbbet a 41-50 év közöttiek kerestek (127 ezer forint). Ebben a szakmában is elmondható, hogy a hivatalos számok mögött sok esetben minimálbérre bejelentett, ám valójában többet kereső munkavállalók rejtőznek. A kereset függ attól is, mennyire "menő" helyen dolgozik valaki. Így a minimálbértől egészen a nettó 200 ezer forintig széles skálán mozognak a fizetések.

A külföldi cukrászfizetések közül a németorszéginak néztünk utána. Ott körülbelül havi bruttó 1500 euróra (körülbelül 440 ezer forint) számíthatnak, ám nagyobb városokban, menőbb helyeken nem ritkák a 2300-2500 euró körüli fizetések sem.

Takács Gabriella

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Diákmunka tanulás mellett Dániában

Mrsán Zoltán egy évvel ezelőtt költözött ki Dániába. Multimédia szakon tanul Kolpingban és részmunkaidőben dolgozik. Hogyan jutott ki? Mennyi... Teljes cikk

Álláslehetőségek Dániában

Dánia május elsejétől megnyitja álláspiacát a 2004-ben csatlakozott uniós tagországok - köztük Magyarország - munkavállalói előtt. Ez azt... Teljes cikk

Munkajogi kisokos (új) dolgozóknak

Pályakezdők körében nagyobb, ám még több éves munkatapasztalattal rendelkező körében is megfigyelhető bizonytalanság, mit tehet meg a főnök a... Teljes cikk