Megjelent: 10 hónapja

Diákmunka tanulás mellett Dániában

Mrsán Zoltán egy évvel ezelőtt költözött ki Dániába. Multimédia szakon tanul Kolpingban és részmunkaidőben dolgozik. Hogyan jutott ki? Mennyi tartalék kell a kinti elinduláshoz? Többek között erre is válaszol.

Mrsán Zoltán egy évvel ezelőtt költözött ki Dániába. Multimédia szakon tanul Kolpingban és részmunkaidőben dolgozik. Hogyan jutott ki? Mennyi tartalék kell a kinti elinduláshoz? Többek között erre is válaszol.

Mrsán Zoltán 23 éves. Egy éve él, tanul és dolgozik Dániában. Igaz, kiutazása előtt itthon is eltöltött két évet a felsőoktatásban. Csak hát nem nagyon inspirálták a hazai előadótermekben látottak-hallottak… ”Egy éve vagyok itt Dél-Dániában. Jelenleg multimédia-szakembernek készülök a kolpingi IBA-n. (International Business Academy-n.) Otthon egy neves egyetem informatikai karán tanultam, de sok kivetnivalót találtam az ott tapasztaltakban: például minden nagyon tanárközpontú és elméletalapú. Ebben pedig nem nagyon láttam a jövőmet. Itt egész más. Nincs kényszerérzeted, hogy be kell menned az előadásokra, mert mindenki szívesen megy.”

Mennyi pénz kell az elinduláshoz?

Zoltán a nálunk is működő Dániai továbbtanulás program keretében jutott ki a nyugat-európai országba. Először egy tájékoztató előadáson vett részt. Aztán egy sikeres angol nyelvi teszt, majd a jelentkezési lap, az érettségi bizonyítvány és a motivációs levél elküldése után - már hozzá is láthatott a ”kiköltözés ügyes-bajos dolgainak intézéséhez”, ahogyan ő fogalmazott. De nem árul zsákbamacskát: így azt sem rejti véka alá, hogy pénzügyi tartalék nélkül ez a kaland senkinek nem fog menni. Mert bár az EU területén ez a program és az oktatás is ingyenes, az egyéb költségeket mégis elő kell teremteni.

200 ezer forint? Ennyi kevés lesz

”Sok a tévhit a kinti életről. Én is rengeteg kérdést szoktam kapni. Gyakran kérdezik például, hogy ”Ugye, elég lesz az első időszakra körülbelül 200 ezer forint? És ugye, két hónap átfutással azért fogok találni valami munkát?” Ezzel szemben legalább 600 ezer forint szükséges az első időszakban. Egyrészt a lakásbérlés a kaucióval együtt kb. 400 ezer forintnak megfelelő összeg és ekkor még csak egy bútorozatlan ingatlanba érkeznek a bérlők.

A munkavállaláshoz már elég lehet a két hónap. De számolni kell vele, hogy a személyi igazolvány hiányában - amit majd postán küldenek ki, körülbelül kéthónapos átfutási idővel - nem lehet elhelyezkedni. Sok ismerős volt már kénytelen anyagi okok miatt hazamenni, mert nem mérték ezt fel eléggé." (A személyi, azaz CPR kiállítását a tartózkodási engedéllyel együtt az oktatási intézmény kezdeményezi a diák érkezése utáni egy-két hétben. Itt vagy az intézményhez jönnek - vagy magukkal viszik a diákokat a hivatali ügyintézésre.)

Nincsen diákmunka iskolaszövetkezeten keresztül

Magától értetődően minden diák dolgozni szeretne a munka mellett. A külföldiek a még több pénzért, a vendégdiák magyarok pedig a megélhetés miatt… Ám ehhez dániai diákként jókora kreativitás kell. Az iskolaszövetkezet és a diákmunka ugyanis ismeretlen fogalom az országban. ”Itt kint még hasonló sincs. A dolog úgy néz ki, hogyha van némi kapcsolatrendszered és már rendelkezel személyi igazolvánnyal, megcsíphetsz az iskolával jól összeegyeztethető, részmunkaidős állásokat.” A kapcsolatrendszer egyébként Zoltánnak is kapóra jött. ”Az előző, újságkihordói munkámat például egy Magyarországra épp hazautazó ismerősömtől ”örököltem meg.”

Saját kezűleg adta át a cégeknek önéletrajzát

Jelenleg egy futárcég raktárában dolgozik, részmunkaidőben. Ezt a munkát viszont magának kellett felhajtania. De nem bízta a véletlenre. Gyártott 100 CV- t: amelyek zömét saját kezűleg postázta a lehetséges munkaadóknak. ”Ez trükkösebb volt - már fogyóban volt a pénzem és minden tőlem telhetőt meg kellett tennem, hogy munkát találjak. Ezért átbicikliztem az önéletrajzaimmal a Kolpingtól oda-vissza kb. 50 km-re lévő Frederíciába. Szerencsére a következő héten be is hívtak interjúra. Azóta ott dolgozom, megyek, amikor hívnak.”

Ingyenesen is lehet dánul tanulni

Zoltán a mindennapokban egyébként angolul és dánul igyekszik boldogulni. Előbbit a dánok 95%-a megérti, míg utóbbit most is szorgalmasan tanulja. Autodidakta módon már a kiutazás előtt mindent megmozgatott az interneten a dán nyelv tanulásáért. Kint pedig a helyi önkormányzatok támogatásával lehet másfél évig ingyenes nyelvtanfolyamon fejleszteni a már meglévő nyelvtudást is. A kintlét egyedüli hátulütője: nagyon hiányzik a jelenleg a BGF -en tanuló barátnője - de hamarosan ő is követi majd Dániába.

Dán diplomával könnyebb lesz frissdiplomásként

”Itt annyira profin működik minden, hogy hosszútávra tervezzük a kint tartózkodást. Viszont a dánul jól beszélő, itt alap, -vagy mesterdiplomát szerzetteket tárt karokkal, magas kezdő fizetésekkel várják otthon is a cégek, ahogy rendszeresen mesélik. Szóval a hazai munkaerőpiacon is mindenképp hasznát vehetik majd a dántudásnak, az itt szerzett diplomájuknak” - mondja biztatásként.

Takács Gabriella

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mennyit keresnek a közgazdászok? - íme az átlagok

A Fizetesek.hu segítségével  a mérnököknél mutatjuk be cégnagyság, pozíciószint és szakmai tapasztalat alapján a bruttó átlagokat. Minél... Teljes cikk

Ezek a legnépszerűbb OKJ-s képzések a nők körében

Az országos hálózattal rendelkező, felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. 2010-2014 év közötti adatainak elemzésével kereste a választ arra,... Teljes cikk

Diákmunka tanulás mellett Dániában

Mrsán Zoltán egy évvel ezelőtt költözött ki Dániába. Multimédia szakon tanul Kolpingban és részmunkaidőben dolgozik. Hogyan jutott ki? Mennyi... Teljes cikk