Megjelent: 8 éve

Mennyit spórolhat egy megváltozott munkaképességű alkalmazásával? Számolja ki rehabilitációs kalkulátorunkkal!

Egyre több cég ismeri fel a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának előnyeit. Korábban ugyanis a vállalatok inkább befizették a rehabilitációs hozzájárulást, mint hogy fogyatékosokat alkalmaztak volna. A HR Portal új kalkulátorával kiszámolhatja, hány fő megváltozott munkaképességű munkavállalót kellene foglalkoztatnia, és így mennyi költséget takaríthat meg.

images

A HR Portal új kalkulátorával kiszámolhatja, mennyi rehabilitációs hozzájárulást kell fizetnie a hatályos jogszabályok szerint, hány fő megváltozott munkaképességű munkavállalót kellene foglalkoztatnia, és így mennyi költséget takaríthat meg a rehabilitációs hozzájárulás megfizetésével szemben.

Mint ismert, rehabilitációs hozzájárulást 1998. január 1-jétől annak a munkaadónak kell megfizetni, ahol: az általa foglalkoztatott munkavállalók létszáma meghaladja a húsz főt és az általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személyek létszáma nem éri el a létszám öt százalékát, azaz a kötelező foglalkoztatási szintet. A 2009. évi rehabilitációs hozzájárulás mértéke 177 600 forint/fő volt, mely 2010-ben 5,43 szorosára emelkedett, jelenleg 964 500 forint/fő. 2011-től ez a fizetési kötelezettség a munkaerő-kölcsönzés keretein belül foglalkoztatott munkavállalókra is vonatkozik, mely összeget a kölcsönbeadóknak a tárgyévi statisztikai állományi létszám öt százaléka után kell megfizetniük.

A rehabilitációs hozzájárulás fizetése szempontjából igen lényeges változás, hogy 2011. július elsejétől nem számítható megváltozott munkaképességű személynek az, akinek a megváltozott munkaképessége nem éri el az 50 százalékot, illetve egészségkárosodása a 40 százalékot és minimum napi négy órát kell dolgoznia.

Magyarországon megváltozott munkaképességűnek 938 ezer, mozgáskorlátozottnak 670 ezer ember vallja magát, és közülük 215 ezer fő dolgozik. Nehezíti elhelyezkedésüket, hogy kevés a befogadó munkahely, ráadásul a kereslet és a kínálat sem tud egymásra találni.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter