kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Milyen egy új belépő első munkanapja?

Az első munkanap az új kolléga szemével

első munkanap elis-
images

Az új munkavállaló érkezése mind a munkáltató, mind a kollégák és az új belépő számára rendkívül izgalmas időszak, különösképpen ilyen az első munkanap. Egy jól szervezett cégnél bevett gyakorlatok vannak arra, hogyan tudja az új belépő első munkanapját a lehető legkényelmesebbé varázsolni. Az újdonsült kollégának rengeteg kihívást tartalmaz, így érdemes odafigyelni rá, támogatni és fogni a kezét. Az első hetekben olyan dolgokkal kell megküzdenie, mint az, hogy hogyan illeszkedjen be a csapatba, vagy elegendő-e a szaktudása az adott pozícióhoz. Néhány egyszerű tipp segítségével azonban megkönnyíthető ez az időszak!

 A legtöbb új belépő első és legfontosabb feladata, hogy kiváló benyomást tegyen a felettesre és a kollégákra. Fontos, hogy be tudjon illeszkedni és elfogadják, ehhez pedig elengedhetetlen a pontos érkezés. Idegeskedés, aggodalom, izgalom keveredik, legyen szó a legelső munkahelyről vagy már egy veterán munkavállalóról. Sosem tudni ugyanis, hogy kit ismerhet meg és milyen hangulatú a közösség, az iroda. Az első munkanapon vannak kötött és nem kötött programok, mint amilyen az online vagy offline beszélgetések, előadások megnézése, miközben helyet kap a kollégákkal való együtt ebédelés, esetleg videohívás. Megjegyezni ennyi nevet és arcot, közben pedig a cég profilját és a pozícióval járó feladatokat korántsem egyszerű, így a perfekcionista új belépők számára rendkívül megterhelő ez az időszak.

Az első munkanap a munkáltató szemével

 Az új csatlakozó integrálása már az ajánlattételt követően elkezdődik. Érdemes az ajánlattétel utáni napokban megkezdeni az onboarding folyamatot, amelytől így a kolléga úgy érezheti, már a csapat tagja és odafigyelnek rá. Ennek módja, hogy folyamatosan keressük a szerződéskötés miatt, felmérjük az igényeit, elkérjük az adatait, ha közben van valamilyen csapatépítő, akkor arra is meghívjuk. Mindezzel elérhetjük, hogy az első munkanapján kevésbé legyen feszült és ideges, és kissé relaxáltabb hangulatban üljön le a feladatok elé. Ha pedig már részt vett valamilyen csapatépítőn, akkor a beilleszkedés terhe azonnal megszűnik, hiszen már találkozott a csapat nagyrészével.

első munkanap elis-

Megérkezik a kolléga és HR-esként vagy a leendő feletteseként azonnal végig pörgetjük magunkban: minden eszköz a rendelkezésére áll? Van munkaruhája is, vagy laptopja, felhasználói fiókja, esetleg hozzáférései? A munkaruha beszerzésében, kölcsönzésében és szállításában az Elis lehet kiváló partner, a többiben pedig egy informatikai adminisztrátor, illetve a HR-es.

Az első munkanapján, amint megérkezik érdemes körbevezetni a munkatársak között - ez ugyanis fontosabb, mint hogy egész napos céges megbeszélésen üljön, hiszen úgyis ez lesz, ami miatt a legjobban aggódik. Ha bemutattuk mindenkinek, akkor érdemes beilleszteni a napirendjébe a céges bemutatkozót. Megismerni a cég profilját rendkívül izgalmas élmény, hiszen bepillantást enged a cég mindennapjaiba, céljaiba és víziójába. Ezt azonban nem érdemes túl hosszúra nyújtani - elegendő egy egy órás “gyorstalpaló”. Amennyiben erre online kerül sor, akkor is érdemes valakinek, például a HR-nek vagy a felettesnek végig segítenie ezen az úton az új belépőt. Fontos, hogy az első napon ne hagyjuk magára, mert akkor mellőzve érezheti magát.

  • Figyeljünk arra, hogy az új munkavállaló a lehető leghamarabb megismerje a csapatot és a felettesét.
  • Próbáljunk meg minél több segédanyagot adni neki prezentációk, szóróanyagok formájában.
  • Lehetőleg kapjon valamilyen kedves ajándékot, akár egy céges bögrét, termoszt, aminek hasznát veszi a mindennapok során.
  • Ügyeljünk arra, hogy az első munkanapján még ne várjunk tőle teljesítményt és ne lökjük azonnal a mélyvízbe. Inkább hagyjuk szocializálódni és “megérkezni”.

Ezekkel a trükkökkel számára és számunkra is gördülékenyebb lehet a folyamat, és növeljük a lojalitását. Ne feledjük: az első három hónapban bármikor elhagyhatja a céget, így ha rossz élményben van része az első munkanapján, akkor ez nagy valószínűséggel meg is fog történni.

Metatitle: Az első munkanap új belépőnek - mire figyeljen a cég?

Metadescription: Van laptopja, munkaruhája, hozzáférései? Pontosan érkezik, és vajon kedvelni fogja a csapat? Be tud vajon illeszkedni? Az első munkanap rendkívül izgalmas az új kolléga és a csapat számára is.

 

 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Szakemberhiány miatt szünetel több vizsgálat az Oroszlányi Szakrendelőben

A rendelőben több osztályon is szünetelni fog az ellátás az átmeneti szakemberhiány miatt. Teljes cikk

Egymilliós fizetésért keresnek szakácsot Budapestre

A hirdetés személyzeti étkezést és kedvezményes nyaralási lehetőségeket ígér leendő dolgozóinak. Teljes cikk

A BME idén is számos programmal várja a pályaválasztás előtt álló fiatalokat

A Lányok Napja elnevezésű pályaorientációs programon a résztvevők különböző mérnöki területeket ismerhetnek meg. Teljes cikk