Megjelent: 12 éve

Mire figyeljünk az e-adóbevallásnál?

Magyarországon egyre népszerűbb az adózók körében az elektronikus úton történő adóbevallás, hiszen idő- és pénztakarékos megoldás. A rendszerbe épített ellenőrzési funkció segít a bevallás hibátlan kitöltésében, használata gyorsan elsajátítható és logikus felépítésű. Tavaly valamennyi, az adóhivatalhoz beérkezett bevallás 85 százalékát nyújtották be elektronikus úton az adózók.

Ha a web alapú adóbevallást és a kitöltő-szoftvert választjuk, akkor tisztában kell lennünk azzal, hogy személyes pénzügyi adatokat fogunk elküldeni a szoftvert tartalmazó weboldalra. A szolgáltatásnak tartalmaznia kell SSL titkosítást és biztonsági hitelesítést, illetve mint minden egyéb weboldal esetében, ahová személyes információkat juttatunk el, figyelmesen olvassuk végig a lap titoktartásra vonatkozó alapelveit.

Az adóhatóság honlapján a Java alkalmazású kitöltő program biztosítja a kitöltési útmutató megjelenítését. A saját gépre föltelepített program nagy mértékben leegyszerűsítheti az adóbevallás elkészítését, és így az ezzel kapcsolatos teendők is egészen elviselhetők lesznek. A program rengeteg szolgáltatást kínál: kitöltési útmutatót, irányelveket, automatizált kalkulátorokat - mindezek felgyorsíthatják az adóbevallási procedúrát. (A kettős könyvvitel alá tartozó vállalkozásoknak május 31-ig kell a társasági adót és a különadót bevallani, valamint a még fennálló tartozást megfizetni.)

Kizárni a nyilvánosságot

Mivel a program a saját gépünkön fut, és nem egy távoli webhelyen, az egyetlen eset, amikor internetre pénzügyi információt juttatunk el, az a bevallás elküldése. Tehát ebben az esetben csak a saját gépünk és internetkapcsolatunk biztosítja az adataink védelmét. Épp ezért a számítógépünk védelme nagyon fontos: győződjünk meg róla, hogy a jelszavaink erősek; ellenőrizzük, hogy számítógépünkön fut-e internetbiztonsági, vírusokat- és egyéb fenyegetéseket elhárító szoftver - tanácsolja Bartha Hedvig, a Symantec szóvivője. Bizonyosodjunk meg arról, hogy megfelelő backup (biztonsági másolat) megoldás van-e a gépünkön egy esetleges technikai katasztrófa esetére, és ellenőrizzük, hogy vezeték nélküli kapcsolatunk saját biztonsági rendszere aktív-e.

Soha ne csináljunk adóbevallást nyilvános hotspoton keresztül. Érdemes különösen óvatosnak lenni minden olyan esetben, amikor személyes adózási információinkat nyilvános helyen (fénymásoló-üzlet, iroda) nyomtatjuk vagy faxoljuk. Ennek nem az az egyetlen veszélyforrása, hogy véletlenül ott hagyunk egy másolatot, vagy netán az eredeti példányt, hanem az, hogy néhány fax és fénymásoló beépített merevlemezzel rendelkezik, így előfordulhat, hogy az utánunk következő ember ki tudja nyomtatni az utolsó dokumentumot, vagy faxjelentést a gépről.

Nem minden az, aminek látszik

Az adóbevallás határidejének közeledtével egyre több gátlástalan személy próbálja kicsalni tőlünk a pénzünket vagy személyes információinkat. Ha az interneten találunk adóbevallás-készítő szolgáltatót, győződjünk meg róla, hogy professzionális céggel van dolgunk, ellenőrizzük, hogy van-e igazi postacímük, nem csak postafiók. Azon is érdemes elgondolkodni, hogy az interneten megtalált szolgáltató hónapokra, évekre visszamenőleg is tud-e majd válaszolni a felmerülő kérdéseinkre.

Legyünk biztosak benne, hogy nem olyan céggel van dolgunk, aki csak a pénzünket akarja kicsalni. Általános szabályként kerüljük az olyan szolgáltatókat, akik a munkadíjukat a nekünk járó adóvisszatérítés bizonyos százalékában határozzák meg. Jobban járunk egy fix díjjal vagy időalapú számlázással. Ne higgyünk azoknak a cégeknek sem, akik azt ígérik, hogy ingyen elkészítik az adóbevallásunkat. (Csökkentenék az egészségügyi szolgáltatási járulékot, módosítanák az adózási határidőket, illetve kisebb ÁFA-kulcsot alkalmaznának néhány területen.)

Védjük az adatainkat

Ha online adóbevallást választunk, győződjünk meg róla, hogy tisztában vagyunk a számítógépünkön lévő P2P (Peer-to-Peer) alkalmazásokkal. Előfordulhat, hogy mi vagy akár házastársunk, gyerekünk használja a LimeWire-t, Bearshare-t vagy egyéb ingyenes videók, illetve zenék megosztását engedélyező szoftvert. Tudni kell, hogy ezek a P2P szolgáltatások, letöltésük után bárki számára láthatóvá tehetik merevlemezünk teljes tartalmát, kiszolgáltatva ezzel személyes információinkat.

Ha adóinformációink például PDF formátumban a gépünkre vannak mentve, akkor ez a fájl hozzáférhető lehet az egész világ számára. Mindebbe beletartoznak családunk társadalombiztosítási, banki adatai, befektetési információi és bármilyen egyéb információ, amit nem szeretnénk mások tudomására hozni. Az effajta személyes adatok lopására irányuló tevékenységek a P2P fájlmegosztók elterjedésével arányosan terjednek.

Az adóhivatal szereti a postacímeket, így a hivatalos kommunikáció nagy része postai úton zajlik. Fontos megjegyezni, hogy az adóhivatal soha nem kommunikál velünk sms-ben vagy telefonon. Ha bármilyen megkeresést kapunk az említett eszközök valamelyikén keresztül, akkor valószínűleg be akarnak csapni minket, tehát vigyázzunk. Egyes esetekben viszont az adóhivatal küldhet e-mail üzenetet az adózóknak (tájékoztatást, értesítést pl. hibás bevallásról, vagy az elektronikus úton benyújtott bevallás beérkezéséről).

Milyen hibákra figyeljünk?

A leggyakoribb hiba az elektronikus adóbevallás elkészítésénél Magyarországon az APEH által rendelkezésre bocsátott nyomtatványkitöltő programok figyelmeztető hibáinak téves értelmezéséből fakad. A figyelmeztető hibák feltüntetésének célja - a bevallási nyomtatványokhoz letölthető kitöltési útmutató mellett - az adózók segítése és a hibás adóbevallások számának csökkentése.

További visszatérő hibaforrás a kötelezően benyújtandó úgynevezett kontroll adatszolgáltatások elektronikus benyújtásával kapcsolatban az, hogy az adózók a nyomtatványkitöltő programok használata során a bevallásokkal megegyező módon kívánják benyújtani adatszolgáltatásaikat. Az APEH honlapján felhívják a figyelmet arra, hogy a kontroll adatszolgáltatások benyújtása csak az eKON, valamint a KONNT programok használatával lehetséges elektronikus úton. Figyelniük kell az adózóknak a bevallás kitöltésénél a verzióváltásokat, lehetőség szerint mindig a legújabb verziót használják, valamint ne az utolsó napon akarják elküldeni a bevallást, mert akkor a vonalak leterheltsége miatt az elektronikus küldés általában sokkal több időt vesz igénybe. (Nem mondhatjuk azt, hogy nem történt semmi az e-kormányzat terén, hiszen folyamatosan nő az egyes hatóságoknál, intézményeknél elektronikusan intézhető ügyek száma, működik és bővül a Magyarország.hu portál.)
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter