kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Mire figyeljünk az e-adóbevallásnál?

Hamarosan esedékes a tavalyi év adóbevallásának elkészítése. Ma már minden eddiginél több technológia segít minket a beadási határidő betartásában, de mint ahogy a modern internetes világ minden területén, itt sem árt az óvatosság.

Magyarországon egyre népszerűbb az adózók körében az elektronikus úton történő adóbevallás, hiszen idő- és pénztakarékos megoldás. A rendszerbe épített ellenőrzési funkció segít a bevallás hibátlan kitöltésében, használata gyorsan elsajátítható és logikus felépítésű. Tavaly valamennyi, az adóhivatalhoz beérkezett bevallás 85 százalékát nyújtották be elektronikus úton az adózók.

Ha a web alapú adóbevallást és a kitöltő-szoftvert választjuk, akkor tisztában kell lennünk azzal, hogy személyes pénzügyi adatokat fogunk elküldeni a szoftvert tartalmazó weboldalra. A szolgáltatásnak tartalmaznia kell SSL titkosítást és biztonsági hitelesítést, illetve mint minden egyéb weboldal esetében, ahová személyes információkat juttatunk el, figyelmesen olvassuk végig a lap titoktartásra vonatkozó alapelveit.

Az adóhatóság honlapján a Java alkalmazású kitöltő program biztosítja a kitöltési útmutató megjelenítését. A saját gépre föltelepített program nagy mértékben leegyszerűsítheti az adóbevallás elkészítését, és így az ezzel kapcsolatos teendők is egészen elviselhetők lesznek. A program rengeteg szolgáltatást kínál: kitöltési útmutatót, irányelveket, automatizált kalkulátorokat - mindezek felgyorsíthatják az adóbevallási procedúrát. (A kettős könyvvitel alá tartozó vállalkozásoknak május 31-ig kell a társasági adót és a különadót bevallani, valamint a még fennálló tartozást megfizetni.)

Kizárni a nyilvánosságot

Mivel a program a saját gépünkön fut, és nem egy távoli webhelyen, az egyetlen eset, amikor internetre pénzügyi információt juttatunk el, az a bevallás elküldése. Tehát ebben az esetben csak a saját gépünk és internetkapcsolatunk biztosítja az adataink védelmét. Épp ezért a számítógépünk védelme nagyon fontos: győződjünk meg róla, hogy a jelszavaink erősek; ellenőrizzük, hogy számítógépünkön fut-e internetbiztonsági, vírusokat- és egyéb fenyegetéseket elhárító szoftver - tanácsolja Bartha Hedvig, a Symantec szóvivője. Bizonyosodjunk meg arról, hogy megfelelő backup (biztonsági másolat) megoldás van-e a gépünkön egy esetleges technikai katasztrófa esetére, és ellenőrizzük, hogy vezeték nélküli kapcsolatunk saját biztonsági rendszere aktív-e.

Soha ne csináljunk adóbevallást nyilvános hotspoton keresztül. Érdemes különösen óvatosnak lenni minden olyan esetben, amikor személyes adózási információinkat nyilvános helyen (fénymásoló-üzlet, iroda) nyomtatjuk vagy faxoljuk. Ennek nem az az egyetlen veszélyforrása, hogy véletlenül ott hagyunk egy másolatot, vagy netán az eredeti példányt, hanem az, hogy néhány fax és fénymásoló beépített merevlemezzel rendelkezik, így előfordulhat, hogy az utánunk következő ember ki tudja nyomtatni az utolsó dokumentumot, vagy faxjelentést a gépről.

Nem minden az, aminek látszik

Az adóbevallás határidejének közeledtével egyre több gátlástalan személy próbálja kicsalni tőlünk a pénzünket vagy személyes információinkat. Ha az interneten találunk adóbevallás-készítő szolgáltatót, győződjünk meg róla, hogy professzionális céggel van dolgunk, ellenőrizzük, hogy van-e igazi postacímük, nem csak postafiók. Azon is érdemes elgondolkodni, hogy az interneten megtalált szolgáltató hónapokra, évekre visszamenőleg is tud-e majd válaszolni a felmerülő kérdéseinkre.

Legyünk biztosak benne, hogy nem olyan céggel van dolgunk, aki csak a pénzünket akarja kicsalni. Általános szabályként kerüljük az olyan szolgáltatókat, akik a munkadíjukat a nekünk járó adóvisszatérítés bizonyos százalékában határozzák meg. Jobban járunk egy fix díjjal vagy időalapú számlázással. Ne higgyünk azoknak a cégeknek sem, akik azt ígérik, hogy ingyen elkészítik az adóbevallásunkat. (Csökkentenék az egészségügyi szolgáltatási járulékot, módosítanák az adózási határidőket, illetve kisebb ÁFA-kulcsot alkalmaznának néhány területen.)

Védjük az adatainkat

Ha online adóbevallást választunk, győződjünk meg róla, hogy tisztában vagyunk a számítógépünkön lévő P2P (Peer-to-Peer) alkalmazásokkal. Előfordulhat, hogy mi vagy akár házastársunk, gyerekünk használja a LimeWire-t, Bearshare-t vagy egyéb ingyenes videók, illetve zenék megosztását engedélyező szoftvert. Tudni kell, hogy ezek a P2P szolgáltatások, letöltésük után bárki számára láthatóvá tehetik merevlemezünk teljes tartalmát, kiszolgáltatva ezzel személyes információinkat.

Ha adóinformációink például PDF formátumban a gépünkre vannak mentve, akkor ez a fájl hozzáférhető lehet az egész világ számára. Mindebbe beletartoznak családunk társadalombiztosítási, banki adatai, befektetési információi és bármilyen egyéb információ, amit nem szeretnénk mások tudomására hozni. Az effajta személyes adatok lopására irányuló tevékenységek a P2P fájlmegosztók elterjedésével arányosan terjednek.

Az adóhivatal szereti a postacímeket, így a hivatalos kommunikáció nagy része postai úton zajlik. Fontos megjegyezni, hogy az adóhivatal soha nem kommunikál velünk sms-ben vagy telefonon. Ha bármilyen megkeresést kapunk az említett eszközök valamelyikén keresztül, akkor valószínűleg be akarnak csapni minket, tehát vigyázzunk. Egyes esetekben viszont az adóhivatal küldhet e-mail üzenetet az adózóknak (tájékoztatást, értesítést pl. hibás bevallásról, vagy az elektronikus úton benyújtott bevallás beérkezéséről).

Milyen hibákra figyeljünk?

A leggyakoribb hiba az elektronikus adóbevallás elkészítésénél Magyarországon az APEH által rendelkezésre bocsátott nyomtatványkitöltő programok figyelmeztető hibáinak téves értelmezéséből fakad. A figyelmeztető hibák feltüntetésének célja - a bevallási nyomtatványokhoz letölthető kitöltési útmutató mellett - az adózók segítése és a hibás adóbevallások számának csökkentése.

További visszatérő hibaforrás a kötelezően benyújtandó úgynevezett kontroll adatszolgáltatások elektronikus benyújtásával kapcsolatban az, hogy az adózók a nyomtatványkitöltő programok használata során a bevallásokkal megegyező módon kívánják benyújtani adatszolgáltatásaikat. Az APEH honlapján felhívják a figyelmet arra, hogy a kontroll adatszolgáltatások benyújtása csak az eKON, valamint a KONNT programok használatával lehetséges elektronikus úton. Figyelniük kell az adózóknak a bevallás kitöltésénél a verzióváltásokat, lehetőség szerint mindig a legújabb verziót használják, valamint ne az utolsó napon akarják elküldeni a bevallást, mert akkor a vonalak leterheltsége miatt az elektronikus küldés általában sokkal több időt vesz igénybe. (Nem mondhatjuk azt, hogy nem történt semmi az e-kormányzat terén, hiszen folyamatosan nő az egyes hatóságoknál, intézményeknél elektronikusan intézhető ügyek száma, működik és bővül a Magyarország.hu portál.)
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Ma rendezik a Logisztika Napját

Ma rendezik a hazai ellátási lánc szakma egyik legnagyobb, országos eseménysorozatát, a Logisztika Napját - tájékoztatta az MTI-t a a szervező Magyar... Teljes cikk

Nagy Márton: jövőre újraindul a gazdasági növekedés, a munkaerőpiac is megmozdult

Jövőre újraindul a gazdasági növekedés: az idei 2,5 százalék után 2025-ben 4,1 százalékos bővülést várnak - mondta a nemzetgazdasági miniszter... Teljes cikk

Szakképzés 4.0. - így zajlik a fejlesztés

A 21. századi szakképzőintézmény-fejlesztési program beruházásai, korszerű eszközbeszerzései a minőségi oktatást segítik, és hozzájárulnak... Teljes cikk