Megjelent: 2 hónapja

Mire kell figyelni az irodai színek és festéktípusok kiválasztása során?

A klasszikus irodákban hétköznaponta legalább nyolc órát töltenek el az alkalmazottak, de még a legrugalmasabb munkahelyek is megkövetelik, hogy hetente két-három napot bent legyenek a dolgozók. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen környezetben telik el az itt töltött idő.

Számtalan részlet befolyásolja, hogy hogyan érzik magukat a munkavállalók az  irodában – ezek közül az egyik legnagyobb súllyal a színek esnek a latba. És ha már elgondolkodunk az iroda színvilágának kialakításán, azt is érdemes számba venni, hogy az egyes helyiségekbe, területekre milyen festéktípust ajánlott használni. A következőkben ehhez adunk támpontokat.

Ismerjük meg a színek erejét!

Talán senkinek sem kell bizonygatnunk, hogy a színek milyen nagy hatással lehetnek az emberre. Az, hogy pontosan milyen hangulatot kelt bennünk, milyen pszichológiai befolyással van ránk egy-egy árnyalat, számtalan dologtól függhet – ilyenek például az egyéni tapasztalataink vagy éppen a kultúránk. Léteznek azonban általános érvényű szabályok is a színek pszichológiai hatásáról.

Ilyen például az, hogy a stimuláló piros a szenvedély színe, amit az energiával hoznak összefüggésbe. Az, hogy a kék nyugalmat, békességet áraszt, így képes fokozni a koncentrációt és a produktivitást. A zöldet szintén a nyugalommal azonosítják, emellett az egyensúly, a frissesség színe is, ami a természet hangulatát hordozza magában. A sárga az optimizmust, a boldogságot és a kreativitást szimbolizálja, miközben életerőt sugároz. A fehér ugyanakkor tágítja a teret, hangulatát tekintve pedig ártatlanságot, könnyedséget, tisztaságot sugall.

Milyen árnyalat passzol az irodába?

Minden munkahelyre más és más színek lehetnek ideálisak. Természetesen fontos figyelembe venni a színek ránk gyakorolt hatásait – amelyeket fent részleteztünk –, ám vannak egyéb megfontolandó szempontok is. Ilyenek például az egyéni preferenciáink: mi tetszik nekünk és a dolgozóknak? Milyen közegben érezzük magunkat kellemesen? Ennek kapcsán akár egy kis felmérést is készíthetünk, mielőtt az átalakításra kerülne sor.

Szintén érdemes számításba venni a brandünk árnyalatait. Ha a cégünk logójának színeit alkalmazzuk a bútorokon, a falakon vagy éppen a kiegészítőkben, az igazán profi, brandazonos hatást kelt majd. Ez növelheti a dolgozók összetartozás-érzését, hűségét a márkához, továbbá a hozzánk látogató ügyfeleknek is imponál majd.

Az sem mindegy ebből a szempontból, hogy milyen területen működik a cégünk. A kreatív szakmákban jó választás lehet a sárga vagy a piros, amelyek fokozzák a kreativitást és fokozzák a tettre készséget. Ha fontosabb, hogy pontos, koncentrált munkát végezzünk, mégpedig produktívan, akkor a kék és a zöld árnyalatok a nyerők. Ezek segítik a koncentráció fenntartását és a stressz csökkentését is. Ha alapvetően egy nyugodt, kiegyensúlyozott térben dolgozunk, akkor játszhatunk a neutrális színekkel, de kombinálhatunk több árnyalatot is, hogy inspiráló közeget teremtsünk.

Keressük meg az ideális festéktípust!

Ha már megvannak a választott színek az egyes helyiségekbe, még mindig van egy fontos feladatunk: meg kell találnunk a megfelelő típusokat is a színekből.

Egy iroda fenntartása - a takarítással, rendszeres festéssel, rendben tartással és minden hasonló munkálattal együtt – komoly feladatot jelent, továbbá igen nagy összegeket róhat a tulajdonosra. Azonban néhány okos döntéssel lefaraghatunk a költségekből. Ami a festékeket illeti, meg kell találnunk minden térbe az ideális fajtát, így egy kicsit elodázhatjuk a következő festés idejét. Ehhez adott esetben érdemes lehet egy szakember segítségét is kikérni, de azért nézzük meg, hogy pontosan mire gondolunk.

Egy meetingszobában, amit csak viszonylag ritkán használunk – például ha ügyfelek jönnek hozzánk –, egy egyszerűbb, jó minőségű festék ideális lehet. A minőség azért nem mindegy, mert egy krémesebb, sűrűbb állagú festék sokkal szebb végeredményt hoz, mint egy olcsóbb, vizes bázisú – ez pedig akár a cégünkről, a mi vezetői hozzáállásunkról is árulkodhat.

A gyakrabban használt területeken, például ott, ahol a dolgozók a legtöbb időt töltik – klasszikusan ilyen az asztaluk és környéke –, már egy kicsit többre lesz szükségünk. Itt számos baleset történhet: kiömölhet a kávé, filc vagy toll firkálhatja össze a falat, esetleg az asztal karcolhatja meg a felületet. Éppen ezért ide strapabíróbb, sőt foltálló festéket érdemes választani, amit sokkal könnyebb takarítani.

Ugyanez igaz a konyhára is: egy foltálló festékkel elodázhatjuk a festést, és akkor sem történik tragédia, ha valaki a céges bulin pezsgővel locsolja le valamelyik felületet. Továbbá itt érdemes olyan típus mellett dönteni, ami jobban bírja a nedvességet – ez akkor fontos, ha mosogató is van a konyhában, márpedig ez alapelemnek számít. Szintén ez a helyzet a másik vizes blokkal, a fürdővel – válasszunk könnyen kezelhető, víztűrő festéket!

Alakítsunk harmonikus belteret!

A festékek mellett ügyeljünk arra is, hogy a végeredmény kellemes, hangulatos legyen. A kialakítás során, bármennyire is fontosak a színek, vagy hogy egy-egy falra foltálló festék kerüljön, elsősorban a saját és a dolgozóink igényeit tartsuk szem előtt. Egészítsük ki a tereket mutatós dísztárgyakkal, inspiráló művészeti alkotásokkal és frissességet hozó zöld növényekkel! Így garantáltan mindenki szívesen jár majd be dolgozni.

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Béremelésben részesülnek a Szegedi Tudományegyetem munkavállalói

Béremelésben részesülnek a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) oktatói, tudományos kutatói és tanárai, valamint egészségügyi szakdolgozói és a... Teljes cikk

Megjelent a szabályozás - Ezeket a foglalkozásokat nem űzheti a vendégmunkások egy része

Törvényhozó, miniszter és államtitkár pozíciót sem tölthet be, aki vendégmunkás-tartózkodási engedéllyel érkezett Magyarországra. Teljes cikk

BM: tovább nő az ápolók és az egészségügyben dolgozók bére

A béremelés körülbelül 84 ezer munkavállalót érint. Teljes cikk