Megjelent: 7 éve

Mit ír alá a hallgató beiratkozáskor?

A felsőoktatási intézménybe felvett hallgatók felelősségteljes döntést hoznak beiratkozásukkor: nyilatkozatot vagy képzési szerződést írnak alá attól függően, milyen finanszírozási formában tanulnak, írja az edupress hírlevele.

Azoknak a hallgatóknak, akik állami ösztöndíjban részesülnek, idén szeptemberben hallgatói szerződés helyett nyilatkozatot kell aláírniuk a képzés feltételeinek vállalásáról, így a későbbi magyarországi munkavállalásról. Azok pedig, aki részösztöndíjas vagy önköltséges formában fognak tanulni szeptembertől, hallgatói képzési szerződést kell kötniük felsőoktatási intézményükkel. Mit is kell tudniuk ezzel kapcsolatban a hallgatóknak?

A kormány és a Felsőoktatási Kerekasztal résztvevői közötti megállapodás értelmében a hallgatói szerződést felváltotta a hallgatói nyilatkozat, melyről május 21-én a parlamentben hivatalosan is döntöttek, elfogadták a felsőoktatási törvény ezt érintő módosítását.

A korábban hallgatói szerződésként említett kötelezettség megkívánta volna az állami támogatással tanulóktól, hogy képzési idejük kétszeresén át dolgozzanak Magyarországon. A hallgatói szerződést 2013. június 1-jéig a magyar állami (rész)ösztöndíjjal támogatott képzésben részt vevő hallgatóval kellett megkötni, a másik szerződő fél az Oktatási Hivatal volt.

Új forma: a hallgatói nyilatkozat

A május végi döntés következtében azonban a hallgatói szerződést felváltotta a nyilatkozat, amely már kedvezőbb feltételeket szab az állami ösztöndíjban részesülő hallgatóknak: a munkavégzés időminimumát a felére csökkentették, tehát a végzés után 20 éven belül annyi időt kell itthon tölteniük munkavégzéssel, amennyi időn keresztül állami ösztöndíjat kaptak. Erről a hallgatóknak a beiratkozáskor kell nyilatkozniuk.
Fontos tudni, hogy azon hallgatók esetében is, akik már a módosítás hatályba lépését megelőzően megkötötték a hallgatói szerződést, az újabb - a hallgatói nyilatkozatra vonatkozó - szabályokat.

Képzési szerződés az önköltséges hallgatóknak

Azokkal a hallgatóknak, akik önköltséges képzésben tanulnak, hallgatói képzési szerződést köt a felsőoktatási intézmény.
A hallgatói képzési szerződés tartalmazza a képzés megnevezését, az önköltség összegét, illetve a rendelkezést arról, hogy az összeg a képzésre tekintettel fennálló hallgatói jogviszony ideje alatt egyoldalúan nem módosítható.
Amennyiben az állami és magánfinanszírozás keveredik, vagyis állami részösztöndíjas képzés esetén az állam csak a felét fizeti ki a képzési költségnek, a másik részt a hallgató önköltségként fizeti meg, vagyis vele hallgatói képzési szerződést kell kötnie a felsőoktatási intézménynek.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Maruzsa: június másodikától oktatási céllal is használhatók lesznek az iskolaépületek

Június 15-éig érvényben marad a tantermen kívüli digitális munkarend, mondta a köznevelésért felelős államtitkár. Teljes cikk

Rossz anyagi helyzetbe került hallgatóknak indított ösztöndíjat a Budapesti Gazdasági Egyetem

Az ösztöndíjra június 30-ig jelentkezhetnek az alapképzésben, mesterképzésben, illetve felsőoktatási szakképzésben részt vevő hallgatók. Teljes cikk

Kásler: példamutatóan bonyolították le a tanárok a vizsgákat

Az emberi erőforrások minisztere szerint a távoktatás jól vizsgázott Magyarországon, és méltatta a tanárokat. Teljes cikk