Megjelent: 8 hónapja

Mit tehetünk a biztonsági hibák ellen?

Szinte havonta olvashatunk olyan híreket, amelyek arról szólnak, hogy egy bizonyos gyártó termékeiben biztonsági kockázatot, kiskapukat találtak.

biztonság hiba laptop-

Nem is olyan régen egy ismert márka száznál is több laptopjáról derült ki, hogy sebezhetőek. Mit lehet ilyenkor tenni? Hogyan védekezzünk a biztonsági kiskapuk ellen?

Veszélyből nincs hiány

A technika folyamatos fejlődésének rengeteg előnye van, azonban az árnyoldaláról is érdemes beszélni. Nemcsak a védekezés, de a kártevők is fejlődnek, a piacon található laptopok állandó “támadás alatt” állnak. Ez azt jelenti, hogy az új módszerekkel tesztelik a régi modelleket, hátha sikerül egy kiskaput találni. Ez történt a Lenovo laptopok esetében is. Fontos, hogy megfelelően védekezzünk, amiben nagy segítséget jelentenek a Laptopszaki szolgáltatásai is.

Sajnos sokan vagy nem is értesülnek ezekről a biztonsági kockázatokról vagy egyszerűen félvállról veszik, pedig a veszély igenis valós. Ma már számtalan kártevővel találkozhatunk csak egy szimpla internetes böngészés során. A kifinomult vírusok jelenlétét gyakran észre sem vesszük. Nem lassítják a laptopot, nem küldenek kéretlen üzeneteket, “kihagyhatatlan” ajánlatokat. Egyszerűen csak a háttérből figyelik a tevékenységünket és minden adatot lementenek. Ezek lehetnek e-mail címek, jelszavak, telefonszámok, de még bankkártya adatok is. Olyan információk, amelyeket nem szívesen adunk meg ismeretlenek, de gyakran ismerősöknek sem.

Ezért is fontos, hogy mindig megfelelően reagáljunk az új veszélyhelyzetre és ne vegyük félvállról azt, ha kiderül a saját laptopunk modelljéről, hogy egy biztonsági rést fedeztek fel. A gyártók általában nem késlekednek, azonnal lépnek az ügyben és igyekeznek megoldani a problémát.

Mindig legyen naprakész az eszköz

A legegyszerűbben ez úgy érhető el, ha az újonnan érkező rendszerfrissítéseket szinte azonnal feltelepítjük, amint lehetőségünk adódik rá. Ezeket gyakran szeretik az emberek halogatni vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyni (esetleg kikapcsolni a lehetőséget), pedig valójában hatalmas segítséget jelentenek mindenki számára. Sok esetben javítja a készülék teljesítményét, kijavít egy hibát, valamint emeli a védelem hatékonyságát. Az egyes gyártók is gyakran is adnak ki frissítéseket, ezeket is erősen ajánlott minél hamarabb letölteni és telepíteni.

Szakember segítségét is kérhetjük

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy pontosan milyen védelemmel rendelkezünk, vagy egy túl speciális hibával találkozunk, akkor nyugodtan forduljunk szakértőhöz. Ahogyan a Lenovo esetében is, az UEFI Secure Boot kikapcsolása is megtörténhet a hiba “segítségével”, erről azonban sokan nem is tudják, hogy micsoda vagy éppen mire jó.

Egy profi szervizben nemcsak a kérdéseinkre kapunk választ, de akár még komplett védelmet is kiépítenek nekünk, valamint az egész gépet átvizsgálják, hogy jelenleg található-e rajta bármilyen biztonsági kockázat.

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek