Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Mit tenne az LMP a nők érdekében?

Ötpontos javaslatcsomagot dolgozott ki a Lehet Más a Politika (LMP) a nők munkaerő-piaci helyzetének javítása érdekében - jelentette be Ertsey Katalin, a párt országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

images

images

A párt elsőként javasolja a "munkaügyi jogok kormánybiztosa" pozíció létrehozását. A kormánybiztos a kisgyermekes szülők munkaerő-piaci kiszolgáltatottságának megszüntetésére dolgozna ki javaslatokat, valamint információkkal látná el a munkaadókat és a munkavállalókat a jelenleg is elérhető, de kihasználatlan lehetőségekről - mondta Ertsey Katalin.

Közölte, a párt szerint nem elodázni, hanem segíteni kell a munkahelyre való visszatérést: a GYES melletti nyolc órás munkát nem kell megtiltani. A GYES-t - mint javasolják - utalvány formájában tarthassák meg a nyolc órás munkát végzők és a méltányossági, meghosszabbított GYES-en lévők.

Fontos, hogy a GYES és a GYED mellett képzéseket nyújtsanak, valamint az egyetemek ne szűkítsék a GYES melletti diplomaszerzés lehetőségeit - mondta Ertsey Katalin.

A párt harmadik javaslata, hogy a rugalmas munkavégzési formákat átmeneti járulékkedvezménnyel segítse a kormányzat, valamint a közszférában jelenleg előírt részmunkaidő felajánlási kötelezettséget terjesszék ki napi hat vagy nyolc órás, de rugalmas, távmunkával kombinálható munkavégzési lehetőségekre.

Ertsey Katalin elmondta, negyedik javaslatuk, hogy a kisgyermeket nevelők számára vállalkozói kedvezményeket biztosítsanak. Ezt elősegítendő be kellene vezetni a rugalmas, fokozatosan teljessé váló vállalkozói TB-státuszt, valamint az önfoglalkoztatóknak is járjanak a Start-Plusz kártya kedvezményei.

A párt ötödik javaslata, hogy javítani kellene a napközbeni gyermekellátás lehetőségeit: hordozhatóvá kell tenni a bölcsődei támogatást, meg kell szüntetni a családi napközik hátrányos megkülönböztetését, valamint a bölcsődék és az óvodák nyitva tartását rugalmassá kell tenni - fejtette ki Ertsey Katalin.

Közölte, a javaslatcsomagnak céljai még a versenyképesség növelése és a népesedési mutatók javítása.

A javaslatcsomagot törvénymódosítási indítványok formájában az Országgyűlés elé terjesztik az őszi ülésszakban.

Panu Laturi, a finn zöld párt főtitkára a sajtótájékoztatón arról beszélt: a finn nők magas munkavállalási mutatóinak eléréshez szükség volt a közgondolkodás megváltoztatása a nők szerepéről, valamint át kellett alakítani a napközbeni gyermekellátást úgy, hogy az lehetővé tegye az anya számára a döntési szabadságot.

Mint mondta, Finnországban nemcsak jog, hanem valódi lehetőség is, hogy az anya a gyermekét napközbeni ellátásba adja.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk