Megjelent: 7 éve

MKB Nyugdíjpénztár - az öngondoskodás kezdete

Az öngondoskodás segítségével lehetőséget adunk saját magunk és családunk számára is, hogy a jövő kiszámíthatóbb legyen, és ne kelljen rettegnünk az esetleges váratlan eseményektől vagy kiadásoktól a jövőben. Az a személy, aki gondoskodik magáról, érdekli az egészsége és a nyugdíjas éveire is gondol, bebiztosítja anyagi helyzetét, ezáltal a megérdemelt, nyugodt időskorban lehet része.

A gazdasági helyzet nem kedvez az egyéni megtakarításoknak, korántsem tud minden munkavállaló rendszeresen félretenni. Ezért fontos, hogy a munkáltató a dolgozói részére olyan béren kívüli juttatási csomagot alakítson ki, mellyel nagymértékben hozzájárul munkavállalói elégedettségének növeléséhez, illetve igényeinek kielégítéséhez.

A tervezéshez már több mint 10 éve nyújtanak segítséget az MKB Csoport tagjai.

Az akár azonnali felhasználást is biztosító MKB Egészségpénztár és MKB SZÉP-kártya, kedvező feltételeivel népszerű cafeteria elem lett mind a munkáltatók, mind a munkavállalók körében. 2013-tól megalakult az MKB Önsegélyező Pénztár, mellyel az MKB Csoport a pénztári szféra egészében tud átfogó szolgáltatásokat nyújtani ügyfeleinek. Ezáltal szélesebb körben járulhat hozzá a családok szociális körülményeinek javításához.

A hosszabb távú öngondoskodásra az MKB Nyugdíjpénztár szolgál, mely az időskor anyagi biztonságának megteremtésében, biztos anyagi háttér kialakításában segít, ezáltal az aktív évek alatt elért életszínvonalnak a nyugdíjas években történő megőrzését segíti elő.

ÖNKÉNTES PÉNZTÁRI MEGTAKARÍTÁS ÁLLAMI ÖSZTÖNZÉSSEL

Munkáltató kedvezményei

 • Kedvezményes munkáltatói hozzájárulás:
  A munkáltató munkavállalója önkéntes nyugdíjpénztári tagságát 2013-ban is kedvező adózási feltételekkel támogathatja, béren kívüli juttatás formájában a minimálbér 50 százalékáig, 2013-ban 49.000 forint/fő/hó összegig.

 • Adomány:
  A támogatást nyújtó szempontjából az adomány véglegesen átadott pénzeszköznek minősül, amely a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült ráfordítás, következésképpen nem társasági adó alap módosító tétel, ezáltal az adományozót nem terheli társasági adó fizetési kötelezettség.

  Mérlegeljen a jövőben is, amennyiben munkavállalói béren kívüli juttatási rendszerét állítja össze. Döntsön az MKB Önkéntes Nyugdíjpénztár mellett, mellyel hozzájárulhat dolgozói nyugdíjas évei biztos anyagi helyzetének kialakításához.
  Munkavállaló kedvezményei

 • Egyéni befizetés 20 százalékos adókedvezménnyel jövedelemkorlát nélkül:
  - Munkavállalója egyéni befizetése 20 százalékát igényelheti vissza személyi jövedelemadójából a Pénztárban vezetett egyéni számlájára abban az esetben, ha a Pénztár igazolása szerint, történt az adóévben a rendelkezési jogosultságot megalapozó befizetés vagy jóváírás. Az adójóváírás összege levonások nélkül gyarapítja megtakarítását. Az egyéni befizetések után visszaigényelhető összeg változatlan maradt: egy évben akár 100.000 forint is megtakarítható, amelyet 500.000 forint befizetésével érhet el. (Az 1956.01.01. előtt született személy esetén az összeg magasabb: 130.000 forint igényelhető vissza 650.000 forint befizetése esetén.)

  Amennyiben önkéntes egészségpénztárba/önsegélyező pénztárba is fizet egyénileg, akkor a kedvezmény együttes mértéke 120.000 forint, illetve 1956.01.01. előtt született személy esetén 150.000 forint (600.000 forint illetve 750.000 forint befizetése esetén).

  - Az egyéni befizetés után járó adókedvezmény az önkéntes pénztárakban (Nyugdíjpénztár, Egészségpénztár és Önsegélyező Pénztár egyaránt) továbbra sincs jövedelemkorláthoz kötve.

 • Kamatadó- és szja-mentes hozam:
  A nyugdíjpénztár által elért hozam után továbbra sem kell kamatadót fizetni.

  Javasoljuk, hogy hívja fel munkavállalói figyelmét arra, hogy minél korábban - akár kisebb összeggel - kezdi el az öngondoskodást, annál nagyobb biztonságot szerezhet nyugdíjas éveire!
  2013. JANUÁR 1-JÉTŐL ÉRVÉNYES JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK

 • Egészségügyi hozzájárulás változása a munkáltatói juttatásban
  A munkáltatók által kedvezményes adózással adható béren felüli juttatások után fizetendő egészségügyi hozzájárulás 10 százalékról 14 százalékra emelkedett, ezáltal a juttatás munkáltató által viselt terhe az SZJA-val együtt összesen 35,7 százalék.

 • Egészségügyi hozzájárulás bevezetése adomány nyújtása esetén
  A támogatást nyújtó szempontjából az adomány adózása nem változott. A munkavállaló szempontjából az egyéni számlán jóváírt adomány összege egyéb jövedelem, ezért a 16 százalékos személyi jövedelemadó mellett, 2013-tól 27 százalék egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettsége keletkezik a magánszemélynek. Az adóalap SZJA és EHO tekintetében is az adomány 78 százaléka, így a magánszemélyt terhelő adó együttesen 33,54 százalék, amivel szemben 20 százalékos adókedvezmény vehető igénybe utána.
  Mindkét juttatási forma kedvezőbb, - kisebb adóterheket von maga után mind a munkáltató, mind a munkavállaló számára-, mintha bérként kerülne kifizetésre.

 • Nyugdíjpénztári szolgáltatásokat érintő változások
  Nyugdíjszolgáltatás 2013. január 1-jei belépéstől kezdődően 10 év tagsági jogviszonyt követően válik csak adómentessé (ellentétben a korábbi 3 év tagsági jogviszonnyal szemben).

  HOSSZÚTÁVÚ BEFEKTETÉS/MEGTAKARÍTÁS

  Az önkéntes nyugdíjpénztár nem csak nyugdíjcélú megtakarítás, hanem egyúttal adókedvezménnyel támogatott, kedvező hozamot ígérő, alacsony költséget tartalmazó befektetési/megtakarítási forma is.

  Az MKB Nyugdíjpénztár kedvező feltételrendszerének köszönhetően vezető helyen szerepel a magyarországi önkéntes nyugdíjpénztárak körében.

  2012-ben a Pénztár számára alapvetően kedvező volt a befektetési környezet. Az inflációt (5,7 százalék) jóval meghaladó hozamot sikerült elérni mindegyik portfolióban:  Pénztárunk eredményei a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének honlapján (www.pszaf.hu), a többi pénztár működési eredményeit bemutató összehasonlító táblákon - várhatóan 2013. március közepétől - megtekinthetők.

  Amennyiben dolgozóik cafetéria keretében választhatnak a béren kívüli juttatások közül, ajánlják az MKB Önkéntes Nyugdíjpénztárt. A pénztári tagság hosszútávon kedvező befektetést, nyugdíjas éveikre biztos kiegészítő forrást jelent, ezáltal a megérdemelt, nyugodt időskorban lehet részük.
  Az MKB Nyugdíjpénztárral kapcsolatban bővebb információt a www.mkbnyp.hu honlapunkon találnak. Kérdések esetén állunk szíves rendelkezésükre az ugyfel@mkbnyp.hu e-mail címen, valamint a 06 (1) 268-7001-es telefonszámon.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter