Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Modern kori rabszolgaság

Jól jövedelmező állások ígéretével csalt Nagy-Britanniába hajléktalanokat és munkanélkülieket két magyar férfi, akiket embercsempészetért néhány hete börtönre ítéltek Angliában.

images

O. Jánost és I. Ferencet néhány hete öt, illetve három év börtönre ítélték Angliában, tíz hónapig tartó rendőrségi felderítő művelet eredményeként. Erről az esetről írt részletes riportot a The Sunday Telegraph.

Az embercsempészek mindegyik áldozata magyar volt, sokan közülük hajléktalanok és földönfutók, akiket magas javadalmazással járó állások ígéretével csaltak Angliába, ám érkezésük után nem egyszer napi 20 órát dolgoztatták őket heti 10 fontos (kevesebb mint 3800 forintos) bérezésért. Előfordult, hogy egy kétszobás lakásban 42 magyar munkavállaló lakott, de nem mertek elmenekülni, mert a két embercsempész brutális megtorlással fenyegette őket.

Egy nő egyenesen az életét féltette, mert miután elvesztette állását, hallotta, amint O. János kijelentette, hogy meg fogják őt ölni. A két embercsempész hivatalosan munkaközvetítőként tevékenykedett, és brit luxusáruház-hálózatoknak beszállító cégekhez is kihelyeztek általuk Angliába csalt embereket. A munkások bankkártyáit azonban elvették, bérüket ellopták és Magyarországra utalták haza saját maguknak.

Az egyik ilyen cég, amely a Next áruházláncnak gyártott ágyakat, a Nextnek küldött átiratában elismerte, hogy O. János által közvetített munkások is dolgoztak nála, akiket O. János arra kényszerített, hogy adják át neki bérüket. A cég jogi képviselője szerint a beszállító vállalat nem tudott e kizsákmányoló módszerekről.

A brit kormány a következő egy év törvényjavaslatai között terjeszti be az újkori rabszolgaság elleni fellépést biztosító tervezetet a parlament elé. Az új törvény kötelezné a brit vállalatokat annak folyamatos ellenőrzésére, hogy beszállítóik nem alkalmaznak munkaközvetítőik által rabszolgasorban tartott munkavállalókat.
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter