Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 10 éve

Módosította a Munka törvénykönyvét az Ab

Alkotmányellenes a Munka törvénykönyvéről (Mt.) szóló 1992. évi XXII. törvény 175. paragrafusának két bekezdése, ezért azokat 2009. december 31-i hatállyal megsemmisítette az Alkotmánybíróság (Ab) - írja a Napi Gazdaság.

Az Ab által megsemmisített szabály alapján a legfeljebb tíz főfoglalkozású munkavállalót foglalkoztató magánszemély munkáltató a munkavállalónak okozott kárért (szemben a munkáltató objektív kárfelelősségével) csupán vétkessége esetén felel. Az Ab szerint a foglalkoztatotti létszám ugyan bizonyos szempontból mutatja a munkáltató gazdasági erejét, önmagában azonban ennek alapján a munkáltató gazdasági helyzete, teljesítőképessége, pénzügyi helyzete nem ítélhető meg; ebből eredően nem függ a munkáltató cégformájától fizető- vagy teljesítőképessége.

Az Ab továbbá azzal is indokolja a döntést, hogy a magánmunkáltató fogalma ("maszek") alighanem a szocialista jogból maradt fenn, ahol a magánmunkáltató alkalmazotti létszáma korlátozva volt. A bírók szerint mára azonban már nincs ésszerű alkotmányos indoka a munkáltatók közötti különbségtételnek. A testület határozata szerint a megsemmisítés év végi időpontja kellő időt biztosít a munkáltatók számára a megváltozott jogi helyzethez való alkalmazkodásra.

Napi Gazdaság
Follow hrportal_hu on Twitter