EU 
Megjelent: 1 éve

4 hónapon belül munkát kell adni a fiataloknak

Ifjúsági foglalkoztatási, illetve képzési garanciarendszer kialakításában állapodtak meg csütörtökön Brüsszelben az uniós tagországok illetékes tárcavezetői.

A 25 évnél fiatalabb uniós polgárokat hozzásegítenék ahhoz, hogy a tanulmányok befejezése, illetve a munkanélkülivé válás után legkésőbb négy hónappal megfelelő munkát, illetve továbbképzési lehetőséget kapjanak, vagy legalább szakmai gyakorlatot folytathassanak. Az Európai Bizottság ezen előterjesztésére most rábólintottak a kormányok képviselői.


Osztrák és finn mintára készült


A tervezett uniós intézkedés ihletője a korábban Ausztriában, illetve Finnországban bevezetett ifjúsági garanciarendszer volt. Sok EU-országban kirívóan magas a munkanélküliségi ráta a fiatalok körében. A 27 tagállam átlagában tavaly 23 százalékos volt a 25 évnél fiatalabbak munkanélküliségi aránya. A válság által súlyosabban érintett országok némelyikében még inkább drámai a helyzet: Görögországban és Spanyolországban például nagyjából minden második fiatal munkanélküli.


Nem kötelező, de lesznek brüsszeli ösztönzők


Az ifjúsági garanciarendszer bevezetése nem lesz ugyan a tagállamok jogi kötelezettsége, ám a nemzeti költségvetések évente esedékes kidolgozásakor az uniós intézmények úgynevezett országspecifikus ajánlásokat tesznek majd, amelyek elfogadtatására az új uniós jogrendszerben immár pénzügyi ösztönző eszközök is Brüsszel rendelkezésére állnak.


"Az ifjúsági garanciával a fiatalok valódi esélyt kapnak arra, hogy jobb jövő elé nézhessenek" - üdvözölte a munkaügyi miniszterek csütörtöki megerősítő állásfoglalását José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.


Az EU nem tud mindent elintézni


Andor László, a foglalkoztatási, szociálpolitikai és társadalmi befogadási kérdésekben illetékes magyar EU-biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy az uniós pénzalapok ugyan segítséget nyújtanak a fiatalok munkanélküliségének visszaszorításához, ám maguknak a tagállamoknak is mielőbb erőfeszítéseket kell tenniük (MTI).


2013. március 1.

  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Milyen jogviszonyban vállalhatunk nyári diákmunkát? Általános tudnivalók és tanácsok (1.)

A nyári diákmunka – mindenféle jövedelemszerző tevékenységhez hasonlóan – adóköteles tevékenység. Ez az egyik közös tulajdonság a számos... Teljes cikk

Megvan az ország legjobb női és férfi targoncása

Hét hónapja targoncázik, most első munkahelyén dolgozik a Tisza Logisticsnél. Ő Barnóczki Regina (lent a fotón), aki a csütörtökön a budapesti... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek