rehab 
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 8 hónapja

A dolgozó és a cég is pénzt nyerhet a rehabilitációs átvilágítással

Rehabilitációs átvilágításokkor a munkavállalók 1,5-6 százalékáról derül ki: krónikus betegséggel élő személyként SZJA-kedvezményre - míg az őt foglalkoztató cég rehabilitációs hozzájárulásra jogosult. Egy-egy megváltozott munkaképességű munkavállalóval a cég így 964 500 forintot spórolhat meg. Enenk ellenére a cégek mindössze évi 67 ezer fő után igényeltek kedvezményt. Mindeközben a megváltozott munkaképességűek száma 700-750 ezer főre tehető.A 25 főnél nagyobb létszámmal működő, de az állományában az 5 százalékot el nem érő számú megváltozott munkaképességű munkavállalók esetén a cégek a hiányzó létszám után fejenként évi 964 500 forintot kell fizetnie rehabilitációs hozzájárulásként.

A dolgozók 5 százaléka lehet érintett


"Tapasztalataink azt mutatják, hogy egy ilyen audit során az állomány összetételétől függően a munkatársak akár több mint 5 százalékáról is kiderülhet olyan tartós egészségügyi probléma, amely őt és cégét is kedvezményekre jogosíthatja" - magyarázza Balogh Lajos, a Trenkwalder Rehabilitációs üzletágának vezetője. Ez a mérték már a befizetett teljes rehabilitációs hozzájárulás teljes összegének megtakarítására elegendő. Előfordulhat, hogy bár a munkavállaló és a munkáltató is ismerik a problémát, de azért nem élnek a jogszabály által biztosított lehetőségekkel, mert nincsenek tisztában azzal, hogy ez milyen jelentős kedvezményeket biztosíthat számukra. A munkavállaló ebben az esetben az érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeget vonhat le az összevont szja-adóalap adójából. Fontos tudni, hogy a kedvezmény visszamenőlegesen is jár a fogyatékosság vagy a betegség diagnosztizálásának napjától kezdve, 5 évre visszamenőleg.

A rehabilitációs átvilágításokon a leggyakrabban a mozgásszervi és a keringési problémákra derül fény. Ám egyre gyakrabban azonosítanak be cukorbetegséget, immunbetegségeket vagy Crohn-betegséget is.


2015. április 1.

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
December 31-ig működik a Monster.hu állásportál

Budapest, 2018. szeptember 3. - A Monster Magyarország Kft. tulajdonosa, a finnországi  székhelyű Alma Career Oy üzleti és stratégiai okokból a magyar... Teljes cikk

Milyen jogviszonyban vállalhatunk nyári diákmunkát? Általános tudnivalók és tanácsok (1.)

A nyári diákmunka – mindenféle jövedelemszerző tevékenységhez hasonlóan – adóköteles tevékenység. Ez az egyik közös tulajdonság a számos... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek