Megjelent: 10 hónapja

Életveszélyes munkakörülmények az építőiparban

Az idén május 12. és június 30. között ellenőrzött építőipari munkáltatók 91 százaléka nem tett eleget a jogszabályban előírt valamennyi munkavédelmi kötelezettségének - állapította meg a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának vizsgálata.


A hivatal ellenőrei 1 351 munkáltató építés-kivitelezési munkaterületének munkavédelmi vizsgálatát végezték el. A mintegy 13 608 munkavállalót érintő vizsgálat megállapította: 24,8 százalékukat szabálytalan munkakörülmények között foglalkoztatta a munkáltatója. Közülük 2 153 munkavállalót, azaz a szabálytalansággal érintett munkavállalók 63,8 százalékát súlyosan veszélyes munkakörülmények között foglalkoztatott munkáltatója, amelyek azonnali felügyelői intézkedéseket igényeltek - olvasható a hivatal jelentésében.


Zuhanás esetén sincs elég védelem


A magasépítés munkaterületein továbbra is a legsúlyosabb hiányosságok a műszaki védelemben vannak, illetve számos helyen nem megoldott a megfelelő egyéni védőeszköz biztosítása - derült ki többek között a vizsgálat során.
Az ellenőrzött munkaterületeknek majdnem felénél, 43 százalékuknál nem volt kiépítve a lezuhanást megelőző védelmi berendezés, aminek gyakori indoka az volt, hogy a kialakítás sok időt vesz igénybe, vagy a vállalási ár nem fedezi ezt a költséget.


Hiányos a légzésvédelem


Az NMH vizsgálata feltárta: leggyakrabban a légzőrendszert károsító anyagok, az ártalmas, ingerlő, túlérzékenységet okozó gázok, gőzök, porok esetében volt jellemző az egyéni védőeszközök biztosításának hiánya. Gyakran előfordult az is, hogy az egyik legismertebb rákkeltő rostszerkezetű port kibocsátó azbeszttel dolgozóknak sem volt megfelelő légzésvédelmi felszerelése.


A célvizsgálat az ország egész területére kiterjedt, az építőipari tevékenység ellenőrzését az indokolta, hogy 2013 első 9 hónapjában beérkezett azonnali jelentések alapján, szabálytalan munkavégzés miatt 12 halálos kimenetelű munkabaleset történt Magyarországon, amely a halálos munkabalesetek egyharmadát jelentette. (MTI)


2014. október 17.

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter