Megjelent: 1 éve

Életveszélyes munkakörülmények az építőiparban

Az idén május 12. és június 30. között ellenőrzött építőipari munkáltatók 91 százaléka nem tett eleget a jogszabályban előírt valamennyi munkavédelmi kötelezettségének - állapította meg a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának vizsgálata.


A hivatal ellenőrei 1 351 munkáltató építés-kivitelezési munkaterületének munkavédelmi vizsgálatát végezték el. A mintegy 13 608 munkavállalót érintő vizsgálat megállapította: 24,8 százalékukat szabálytalan munkakörülmények között foglalkoztatta a munkáltatója. Közülük 2 153 munkavállalót, azaz a szabálytalansággal érintett munkavállalók 63,8 százalékát súlyosan veszélyes munkakörülmények között foglalkoztatott munkáltatója, amelyek azonnali felügyelői intézkedéseket igényeltek - olvasható a hivatal jelentésében.


Zuhanás esetén sincs elég védelem


A magasépítés munkaterületein továbbra is a legsúlyosabb hiányosságok a műszaki védelemben vannak, illetve számos helyen nem megoldott a megfelelő egyéni védőeszköz biztosítása - derült ki többek között a vizsgálat során.
Az ellenőrzött munkaterületeknek majdnem felénél, 43 százalékuknál nem volt kiépítve a lezuhanást megelőző védelmi berendezés, aminek gyakori indoka az volt, hogy a kialakítás sok időt vesz igénybe, vagy a vállalási ár nem fedezi ezt a költséget.


Hiányos a légzésvédelem


Az NMH vizsgálata feltárta: leggyakrabban a légzőrendszert károsító anyagok, az ártalmas, ingerlő, túlérzékenységet okozó gázok, gőzök, porok esetében volt jellemző az egyéni védőeszközök biztosításának hiánya. Gyakran előfordult az is, hogy az egyik legismertebb rákkeltő rostszerkezetű port kibocsátó azbeszttel dolgozóknak sem volt megfelelő légzésvédelmi felszerelése.


A célvizsgálat az ország egész területére kiterjedt, az építőipari tevékenység ellenőrzését az indokolta, hogy 2013 első 9 hónapjában beérkezett azonnali jelentések alapján, szabálytalan munkavégzés miatt 12 halálos kimenetelű munkabaleset történt Magyarországon, amely a halálos munkabalesetek egyharmadát jelentette. (MTI)


2014. október 17.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Milyen jogviszonyban vállalhatunk nyári diákmunkát? Általános tudnivalók és tanácsok (1.)

A nyári diákmunka – mindenféle jövedelemszerző tevékenységhez hasonlóan – adóköteles tevékenység. Ez az egyik közös tulajdonság a számos... Teljes cikk

Megvan az ország legjobb női és férfi targoncása

Hét hónapja targoncázik, most első munkahelyén dolgozik a Tisza Logisticsnél. Ő Barnóczki Regina (lent a fotón), aki a csütörtökön a budapesti... Teljes cikk